Американското списание за геополитически анализи The National Interest показа интерес по отношение на проекта за съветски танк, разработен за провеждане на бойни действия по време на ядрена война.

Танкът "Обект 279" е бил създаден в края на 1950-те години, като той е имал няколко необичайни структурни особености.

Американското издание обръща внимание на корпуса с форма на чиния, който, по идея на разработчиците, може да предпази танка и екипажа му от ударната вълна от ядрен взрив. Освен това бойната машина е разполагала с четири гъсенични вериги, което е трябвало да увеличи нейната проходимост.

Авторите на статията са били поразени от дебелината на бронята, която е била 319 мм в кулата и 269 мм в най-укрепената точка на корпуса. Тези показатели значително надвишават характеристиките на постъпилия на въоръжение през 1970-те години прочут съветски танк Т-72.

Въпреки това "Обект 279" така и не е бил приет на въоръжение. Експертите обясняват това с обстоятелството, че тежките танкове са загубили актуалността си в средата на 1950-те години, когато за по-ефективни в бой са започнали да се смятат олекотените машини, способни да маневрират и да се движат бързо.