Високопоставен сенатор от Демократическата партия в САЩ изрази тревога относно възможността чувствителната американска отбранителна технология да бъде споделена с Русия от Саудитска Арабия в резултат на неотдавнашното решение на кралството да застане на страната на Москва заради интересите на САЩ, пише "Гардиън".

Ричард Блументал, член на комисията по въоръжените сили на Сената, който предложи едногодишно замразяване на продажбите на оръжия на Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол, каза, че ще "разрови по-дълбоко в риска" в дискусиите с Пентагона.

"Искам някои уверения, че те са на върха и ако има рискове, искам да определя какво може да се направи, за да смекчим тези рискове незабавно", коментира Блументал в интервю за "Гардиън".

Коментарите показват дълбочината на разрива, възникнал между саудитската монархия и демократите във Вашингтон, които реагираха с ярост срещу неотдавнашното решение на петролния картел ОПЕК да започне да намалява производството на петрол следващия месец с 2 милиона барела на ден.

Решението бе възприето в столицата на САЩ като знак, че Рияд застава на страната на Русия във войната й с Украйна и като възможен опит да навреди на Джо Байдън и демократите преди критичните междинни избори следващия месец, като повиши цената на бензина.

Както Байдън, така и неговите съюзници от Демократическата партия в Конгреса изразиха разочарование от този ход и призоваха за пренастройване на отношенията със Саудитска Арабия, като президентът на САЩ предупреди, че Саудитска Арабия ще понесе "последствия" за този ход.

Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

Отношенията между Рияд и САЩ са стратегически

В неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че президентът Байдън ще действа "методично" при преоценка на отношенията, но опциите включват промени в помощта за сигурността на големия производител на петрол.

Докато републиканците на Капитолийския хълм бяха далеч по-малко гласни относно хода на ОПЕК+, Блументал каза, че дискусиите му с колеги показват, че ще има двупартийна подкрепа за мерки за ограничаване на продажбите на оръжия, което е въпрос, който вероятно ще бъде разгледан официално следващия месец.

Блументал също предположи, че една от основните му загриженост е била да се увери, че Русия няма да се възползва от чувствителната технология, която е била споделена с американските партньори в Рияд.

"Ние ще се консултираме с Пентагона, като говорим с тях много откровено относно вече направената им оценка на риска при трансфера на технологии в модерни оръжейни системи", каза той. "Не правя прибързани заключения, но това трябва да бъде съображение, което да бъде повишено."

Сенаторът също каза, че подкрепя предложенията за прехвърляне на оръжия, които в момента са в Саудитска Арабия и тези на път, към съюзниците в Украйна.

Някои анализатори отбелязаха, че прехвърлянето на оръжия в Украйна ще бъде усложнено от факта, че те изискват американски персонал да управлява системите, което би представлявало несъстоятелна ескалация. Блументал подчерта, че не предполага американски служители да обучават украинските сили в Украйна, но че е възможно това да се направи извън страната.

Джефри Соненфелд, професор в Училището по мениджмънт на Йейл, който е изучавал продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и споделя изследванията си с демократите в Сената, каза, че е открил, че през последните пет години се наблюдава "несравнимо аутсорсване" на най-чувствителните американски оръжия към царство.

САЩ се заканиха да преосмислят отношенията си със Саудитска Арабия

САЩ се заканиха да преосмислят отношенията си със Саудитска Арабия

След решението на ОПЕК+ за намаляване на добива на петрол

"Нямаме съюзници, включително Канада, Обединеното кралство, Израел и Австралия, с такова уникално партньорство в областта на сигурността като саудитците, което им предоставя собственост и местни производствени възможности на нашите най-чувствителни стратегически оръжия", каза той, добавяйки, че договореностите са започнали през 2017 г. при администрацията на Тръмп.

"Не е имало публично обсъждане на въздействието на това обезпокоително предаване на оръжия на саудитците без американски контрол в близко бъдеще", каза той.

Джеф Абрамсън, старши сътрудник в Асоциацията за контрол на въоръженията, каза, че Саудитска Арабия е била основен купувач на американско военно оборудване, включително някои от най-сложните й оръжейни системи, от десетилетия.

"Възможно е саудитците да имат информация за тези оръжия, които Съединените щати не биха искали да споделят с Русия", каза той. "Истината е, че Съединените щати доставят оръжия на много недемократични режими по целия свят, като потенциалното споделяне на информация за отбраната е само едно от многото опасения за това как тези взаимоотношения могат да навредят, вместо да помогнат, на националния и глобалния мир и сигурност."

Не е ясно дали реториката на демократите ще доведе до действие. Байдън влезе в Белия дом, след като обеща да се отнася към саудитския престолонаследник като към "пария", но по-късно пътува до Джеда.

Запитан за намеренията на демократите, Блументал каза: "Знаете ли старата поговорка "Сламката, която счупи гърба на камилата"?"

"Чувствата достигнаха друга точка. Саудитците доведоха президента в Саудитска Арабия, за да обсъдят цялостните отношения и ние трябва да балансираме отново всички дипломатически и военни отношения, защото те бяха толкова едностранчиви. Това действие - заставането на страната на руснаците по този начин - е толкова драматично. Мисля, че изисква отговор", каза той.

"Нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, насърчаването на гражданска война в Йемен, неуважението към семействата от 11 септември, търсещи справедливост, тук има парад от обиди и наранявания и сега по някакъв начин Саудитска Арабия прекрачи границата," той добави.

В неделя министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман заяви в Twitter, че решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол е взето единодушно по "чисто" икономически причини.

Изявлението повтори позиция от миналата седмица, в която саудитското външно министерство отхвърли критиките за своето решение на ОПЕК+ и настоя, че картелът е действал с единодушие и в собствен икономически интерес. Те също така отхвърлиха всякакви предположения, че може да бъдат принуден да направят обратен завой в политиката.

Пентагонът не отговори на искане за коментар.

Байдън не планира среща със саудитския престолонаследник на Г-20

Байдън не планира среща със саудитския престолонаследник на Г-20

Президентът вече се закани да преосмисли отношенията с Кралството