Председателят на комисията по външни отношения към Сената на САЩ призова Министерството на отбраната да окаже допълнителна подкрепа на Гърция, тъй като страната се бори с десетки горски пожари, съобщават АП и "Индипендънт". 

Боб Менендес в писмо до министъра на отбраната Лойд Остин заяви, че страната е "близък и ценен съюзник на НАТО", което изисква допълнителна помощ от САЩ на фона на рекордно високи температури и горски пожари, които опустошават страната от миналата седмица.

Хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си на Евия, вторият по големина остров в Гърция след Крит

Менендес в писмото си до Остин коментира, че приветства разполагането на самолети на ВМС на САЩ в Гърция, за да помогне за наблюдението на "заплахите за инфраструктурата и жилищните райони", но че е необходима допълнителна помощ - включително хеликоптери.

ВМС на САЩ вдигат разузнавателен самолет за локализиране на пожарите в Гърция

ВМС на САЩ вдигат разузнавателен самолет за локализиране на пожарите в Гърция

САЩ: Демонстрираме силата на нашия съюз и колко сме силни заедно

"Тези усилия спасиха човешки животи и призовавам отдела да изпълни допълнителни искания за помощ, включително разполагането на хеликоптери CH-47", пише той. "Призовавам администрацията да предприеме всички необходими мерки, за да подкрепи народа на Гърция в момент на нужда."

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис определи ситуацията като "кошмарно лято" и че приоритетът на правителството му е "преди всичко да защитава човешките животи".

Най-малко двама души са загинали при горските пожари, като пожарникар е загинал северно от Атина през почивните дни. Няколко десетки са в болница с наранявания и пълният размер на щетите остава неясен. Пожарите продължават.

Гръцкият външен министър моли Русия за самолети за борба с пожарите

Гръцкият външен министър моли Русия за самолети за борба с пожарите

Дендиас обсъжда с Лавров отношенията ЕС-Русия и възможности за сътрудничество по въпросите на гражданската защита