Инструменти, намерени в пещера в централната част на Мексико, са категорично доказателство, че хора са живели в Северна Америка преди най-малко 30 000 години, около 15 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това обявиха учени, цитирани от "Франс прес".

Артефактите, включително 1 900 каменни инструмента, показват обитаване от хора на пещерата Chiquihuite в продължение на период от 20 000 години, съобщават учените в две проучвания, публикувани в списание Nature.

"Нашите резултати предоставят нови доказателства за древността на хората в Америките", посочва Киприан Арделеан, археолог от Universidad Autonoma de Zacatecas и водещ автор на едно от проучванията.

"Има само няколко артефакта и две дати от този диапазон", уточни той, визирайки резултатите от радиовъглеродно датиране, поставящо най-старите образци в периода преди 33 000 до 31 000 години.

"Присъствието обаче е там", изтъква ученият. 

На мястото не са открити следи от човешки кости или ДНК.

"Вероятно е хората да са използвали това място относително постоянно, може би в повтарящи се сезонни епизоди, част от по-големи миграционни цикли", заключава проучването.

Сагата за това как и кога Homo sapiens е пристигнал в Америките - последната голяма земя, населена от нашия вид - е ожесточено дискутирана сред експертите и новите открития вероятно ще бъдат оспорени.

"Това се случва всеки път, когато някой намери обекти, по-стари от 16 000 години - първата реакция е отричане или твърдо приемане", каза Арделеан, който за първи път е разкопал пещерата през 2012 г., но не е открил най-старите инструменти до 2017 г.

Доскоро общоприетият исторически разказ беше, че първите хора, стъпили в Америка, са преминали сухопътен мост от днешна Русия до Аляска преди около 13 500 години и са се преместили на юг през коридор между две огромни ледени покривки.

Археологически доказателства, включително уникално изработени копия, използвани за убиване на мамути и друга праисторическа мегафауна, показват, че това първо население, известно като култура Clovis, се е разпръснало в Северна Америка, което поражда ясно изразени местни американски населения.

Ала така нареченият първи модел на Clovis се е разпаднал през последните две десетилетия с откриването на няколко древни човешки поселения, датирани две или три хиляди години по-рано.

Освен това останките от оръжия и инструменти в тези обекти не са еднакви, което показва различен произход.

"Очевидно е, че хората са били в Америка много преди развитието на технологията на Clovis в Северна Америка", казва Грун, професор по антропология от Университета в Алберта, в коментар за новите открития.