Шотландският министър на правосъдието Хамза Юсаф предложи на британския вътрешен министър Прити Пател да забрани влизането на Доналд Тръмп в страната, след като той напусна Белия дом на 20 януари.

Инициативата е във връзка с насилието в САЩ, което доведе до щурм на сградата на Конгреса. 

"Ако Тръмп се опита да дойде във Великобритания след напускането на президентския пост, министърът на вътрешните работи трябва сериозно да обмисли възможността да му откаже влизането. Пател има пълната власт да действа по този начин, ако пристигането на лицето не е в обществен интерес", обясни шотландският министър в Twitter.

Според него, причината за подобен апел са изявленията на Тръмп, които допринасят за нарастването на насилието.

Безредиците в САЩ избухнаха след като привърженици на Тръмп щурмуваха Конгреса. В крайна сметка протестиращите успяха да влязат в сградата, в резултат на което депутиати, журналисти и гости трябваше спешно да бъдат евакуирани. По време на сблъсъците в Капитолия четирима души бяха убити

В Шотландия Тръмп има два голф клуба. Единият от тях, открит през 2012 г., се намира в Балмеди, северно от Абърдийн. Вторият е в Търнбери, югозападната част на Шотландия, купен през 2014 г. за 60 милиона долара от компания със седалище в ОАЕ.

Според информация на медиите в САЩ, Тръмп обмисля да пътува до Шотландия, за да играе голф по време на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари.

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Тръмп обеща да не прави спънки при предаването на властта на Байдън

Въпреки че бил напълно несъгласен с резултата от изборите