Може да се наложи Министерството на отбраната да бъде призовано да окаже помощ на службите за Бърза помощ в борбата с COVID-19. Това се обсъжда в Шотландия, след като мъж, чакал 40 часа линейка, почина, предаде "Ройтерс".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че здравните служби са изправени пред едни от най-големите предизвикателства в историята си заради пандемията от коронавирус.

Стърджън се извини за извънредно дългото чакане на екипите на Бърза помощ и обяви, че за справяне със ситуацията се планира да се поиска помощ от военните.

В Англия армията вече оказва подобно съдействие на Бърза помощ, уточни Стърджън и допълни, че за последните 18 месеца и в Шотландия военните сътрудничат на здравните власти.

Министърът на здравеопазването в Северна Ирландия Робин Суон също поиска помощ от военните, тъй като, по неговите думи, здравните служби са затруднени от коронавируса, както никога досега.

Суон поиска от Министерството на отбраната да изпрати 100 военни лекари в Северна Ирландия да помагат две болници, където медицинските служители нямат никаква възможност да се справят с големия брой пациенти с коронавирус.