Швейцария осъди руски шпионин - служител на външното разузнаване на Русия, е следил руски дисиденти и олигарси в Женева, съобщава в. "SonntagsZeitung".

Изданието отбелязва, че дори след произнасянето на обвинителната присъда за делото не се знае нищо.

През януари 2020 г. федералната прокуратура на Швейцария осъди обвиняемия на 6 месеца затвор в рамките на т. нар. съдебна заповед, т.е. без публичен процес. Присъдата бе постановена заради незаконна разузнавателна дейност. Мъжът обаче е освободен заради престоя му в предварителния арест.

Според "SonntagsZeitung", меката присъда и рекордно краткото разследване показват, че съдът и искал възможно най-бързо и безшумно да се избави от дипломатически деликатното дело.

Руски шпиони в САЩ - в Маями арестуваха мексиканец като руски агент

Руски шпиони в САЩ - в Маями арестуваха мексиканец като руски агент

Признава, че следял кола на американската администрация за руското правителство

Разследващите не съобщават кого точно е следим шпионинът.

Според информация на "SonntagsZeitung", той е работил за руското външно разузнаване, а доказателства за вината му са открити в съобщенията от смартфоните му. Той е следил с дрон и камера свои сънародници, неудобни за Кремъл.

От швейцарските спецслужби, външното министерство на страната, прокуратурата и полицията отказват да коментират официално делото. От руското посолство в Швейцария твърдят, че не им е известно нищо за това дело.