Мексикански гражданин е арестуван по подозрение, че работи за руско правителствено длъжностно лице за проследяване на превозното средство на "източник на правителството на САЩ" в района на Маями, Флорида и информира руснака за местонахождението му.

Министерство на правосъдието на САЩ публикува информация за ареста на Хектор Алехандро Кабрера Фуентес, но не съобщава защо член на руското правителство е искал да знае физическото местоположение на колата, включително номера на неговата регистрационна табела. Не е установен източникът на правителството на САЩ.

Странен руски кораб следи шпионски сателит на САЩ

Странен руски кораб следи шпионски сателит на САЩ

Руски сателити се движат в близост до американски шпионски сателит за милиарди долари

Твърди се, че Фуентес е вербуван през 2019 г. и два пъти е летял до Москва, като последният път е този месец, за да се срещне с длъжностното лице, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Предполага се, че мексиканският гражданин е инструктиран да наеме конкретен имот, който не е на негово име в района на Маями и е трябвало през април или май да информира руския служител за своите констатации при намирането на превозното средство.

На 14 февруари, той и съпругът му са заподозрени от охранител, разположен там, където пребивава източникът на САЩ, след като влизат в сграда с наето превозно средство, докато следят друг автомобил.

Шпионски игри: Русия разбива комуникацията на ФБР до 2016 г. в САЩ

Шпионски игри: Русия разбива комуникацията на ФБР до 2016 г. в САЩ

"Всичко което правят руснаците в САЩ, е същото, което правихме ние в Москва", коментира бивш ръководител контраразузнаване в ЦРУ

Един от тях успя да направи снимка на превозното средство на източника, а по-късно митническата и гранична защита намира изображението заедно с една от регистрационните табели на автомобила в телефона на Фуентес, изпратена от неговия партньор по криптирано приложение за съобщения.

Фуентес е арестуван на международното летище в Маями на 16 февруари, докато се готви да замине за Мексико Сити със своя спътник. Той е обвинен да действа от името на чуждо правителство, без да уведомява генералния прокурор на САЩ и конспирация.

По-късно той признава пред служителите на реда, че е ръководен от руско правителствено лице за провеждане на операцията.

Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Тези държави се стремят да отслабят Запада, сплашват и подкопават