Бивш бунтовнически командир, обвинен в убийството на 18 цивилни и други престъпления като изнасилване и канибализъм по време на гражданската война в Либерия, се яви пред съда в Швейцария, информира "Ройтерс".

Алиеу Косиа е обвинен също, че е изял сърцето на учител.

Процесът е един от няколко в международни съдилища във връзка с гражданската война в западноафриканската страна от 1989 до 2003 г., при която загинаха стотици хиляди.

45-годишният отхвърля обвиненията. Адвокатът му заяви, че не е бил в района, където са извършени престъпленията. Бившият бунтовнически командир бе арестуван в Швейцария през 2014 г.

Облечен с бяла риза и черен костюм, обвиняемият слушаше внимателно и си записваше, отговаряйки кратко на въпросите на съдията.

В обвинителния акт се посочва, че той е набирал и използвал деца като войници, участвал е в принудително транспортиране, разграбване, жестоко отношение към цивилни, опит за убийство, убийство, оскверняване на труп и изнасилване.

Косиа е един от "големите мъже" в бунтовническата група УЛИМО, която се бори срещу войниците на Чарлз Тейлър през 90-те години.

При един конкретен случай се посочва в обвинителния акт, че бунтовническият лидер се е присъединил към бойци, които са нарязали и изяли сърцето на убит човек. Канибализмът не е било нещо рядко по време на конфликта.