Свързани с терористичните атаки в Париж джихадисти са убити при въздушни удари на водената от САЩ коалиция в Сирия, съобщиха от Пентагона.

В съобщението на военното министерство на САЩ се отбелязва, че при прецизни въздушни удари на 4 декември в Ракка са убити трима лидери на ДАЕШ ("Ислямска държава"), които пряко са свързани с външните терористични операции и набирането на джихадисти.

Двама от тези терористи - Салах Гурмат и Сами Джеду, са подпомагали терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 година. Те са близки на Абу Мохамед ал Аднани, лидер на ДАЕШ за външните операции, който беше убит при въздушни удари през август, допълват от Пентагона.

Третият убит лидер при ударите по-рано този месец е Валид Хаман. Той е планирал самоубийствени атаки. Хаман задочно е осъден в Белгия за опит за терористична атака през 2015 година.

Тримата убити са част от мрежа, водена от Бубакар ал Хаким, който е загинал при бомбардировки на коалицията на 26 ноември. Убитите джихадисти са работили по подготовката на терористични атаки на Запад.