Полицията в Тайланд разби голяма мрежа за фалшиви паспорти, ръководена от иранец, познат като Доктора. Мрежата е продала стотици паспорти на граждани на държави от Близкия изток, които са се опитали да влязат с тях в Европа, съобщиха властите на азиатската страна, цитирани от „Франс прес”.

Кралството отдавна е център за фалшиви паспорти, които са използвани за трафик на хора и други престъпления.

Кулминацията на петгодишно разследване е настъпила в понеделник, когато е бил арестуван иранецът Хамид Реза Джафари, който е придобил от баща си умения да фалшифицира официални документи, уточняват от полицията.

От вътрешното министерство допълват, че 48-годишният от много години се занимава с фалшификации в дома си, който се намира в провинция, източно от столицата Банкок.

Той е създал паспорти за хора от различни страни, включително от Иран, Сирия и Афганистан, които бягат от войни и искат да влязат в Европа, съобщиха още от полицията, разкривайки, че Доктора е признал за извършените от него престъпления. Той може да бъде осъден на 10 години затвор.

Клиентите му изпращали снимки на електронна поща и информация от коя страна да е паспортът. Джафари е гарантирал изключително качество на фалшивите паспорти, за да не могат граничните власти да се усъмнят.

Фалшивите документи за самоличност са били изпращи чрез частни куриерски компании или чрез посредници в Тайланд.

Не е ясно дали Доктора е направил паспорти за хора, които са искали да отидат в Европа по време на мигрантската криза.

Самият иранец е използвал шест различни паспорта – три от Бразилия, по един от Перу, Португалия и Нова Зеландия.

Доктора е издирван и от няколко държави, включително в ЕС и Япония.

Задържани са и петима пакистански посредници, които са участвали в мрежата при акции в и около Банкок.