След проведените през юни месец избори улиците на Техеран отново се изпълниха с протестиращи.

Стотици полицаи рано сутринта обкръжиха централната сграда на университета, за да не се допусне щурм на сградата от организираните за днес манифестации по повод студентския празник.

Акциите на опозицията са паралелни на разрешения и официален митинг, който се провежда в памет на трима студенти, убити при антиамериканския бунт.

Припомняме, от днес е и в сила забрана за отразяване на случващото се в центъра на Техеран от медии.

Независимо от взетите мерки и предупрежденията на властите на няколко места в столицата на Иран възникнаха сблъсъци между привърженици на опозицията и служители на реда.

От изборите през лятото насам опозицията в Иран използва всеки един повод и всяко едно официално мероприятие, за да организира свои акции.

Иранските служби за обществен ред, включително елитния корпус на Стражите на ислямската революция, обявиха, че всеки един опит да се използват митингите за извличане на политически дивиденти и издигане на опозиционни лозунги ще бъдат пресечени моментално.
На това един от лидерът на опозицията Мусауи отговори, че опозицията няма да се стресне от това.

От вчера жители на Техеран се оплакват, че интернет връзката е изключително лоша - нямат електронната поща, както и достъпът до редица сайтове е силно затруднен.

Припомняме, обявяването на победата за втори мандат на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад предизвика протести на опозицията.
Сблъсъците със силите на реда доведоха до смъртта на няколко души, а десетки бяха ранени. Стотици протестиращи иранци се озоваха в ареста, като процесите срещу някои от тях вече започнаха.