В японската столица Токио се проведоха първите учения за евакуация при евентуално севернокорейско ракетно нападение, съобщава АП.

По време на ученията японски граждани се струпаха в мазето на увеселителен парк, в местростанция, други укрития и покриха главите си в обществен център.

По високоговорители властите в Токио предупредиха, че ученията включват сценарий, при който е извършено ракетно нападение срещу Япония и призоваха хората да се скрият в сгради или под земята.

Издадено е предупреждение за ракетно нападение. Всички, останете спокойни и потърсете укритие в мазето. Тези, които вече са вътре, моля, останете там, обявиха от увеселителния парк Tokyo Dome. Служител на охраната бягаше в комплекса и крещеше: "Изстреляна е ракета".

Служителите в парка незабавно спряха техниката. Около 200 служители на парка, които по време на ученията се преструваха на посетители, напуснаха маси за пикник и спокойно се насочиха към мазе.

Повече от 20 учения за евакуация бяха проведени в Япония от миналата година, но днешните тренировки в Токио са първите.

Само преди няколко дни японската обществена телевизия NHK съобщи по погрешка, че КНДР е изстреляла ракета към страната. Подобно фалшиво съобщение беше изпратено и от властите на Хавайските острови, което предизвика паника сред населението.

Японска медия се извини след фалшива тревога за изстреляна от КНДР ракета

Японска медия се извини след фалшива тревога за изстреляна от КНДР ракета

Извинението е поднесено на японски език на сайта на NHK

Северна Корея най-малко два пъти изстреля ракети, които преминаха над Япония. КНДР също изпита междуконтинентална балистична ракета, чиято траектория премина през изключителната икономическа зона на Япония на северното крайбрежие.

Фалшива тревога за балистична ракета стресна Хавай

Фалшива тревога за балистична ракета стресна Хавай

Погрешка служители изпратили съобщения, че има опасност

Пацифисти се обявиха против подобни учения в Япония, тъй като само увеличават страха и враждебността към Северна Корея сред японските граждани.