Турция предостави власт на Върховния съвет за радио и телевизия (RTUK) да контролира онлайн съдържанието, включително и платформи като Netflix и онлайн новинарските сайтове, информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция действията могат да доведат до цензура.

Промяната беше одобрена от турския парламент през март 2018 г.

Според регулацията, публикувана в Държавен вестник на Турция, доставчиците на онлайн съдържание трябва да се сдобият с разрешително от RTUK. Върховният съвет ще контролира разпространяваното от доставчиците съдържание.

Освен стрийминг гиганта Netflix, други платформи като местни сайтове за стрийминг PuhuTV и BluTV, които през последните години пуснаха популярни шоу програми, ще бъдат под надзор. Предвиждат се глоби и изгубване на разрешителното при нарушения.

Същите мерки ще засегнат и свободните онлайн медии, които печелят от реклама.

Ако доставчиците не изпълняват регулацията и препоръките на RTUK, те ще трябва да променят съдържанието си в съответствие със стандартите до 30 дни или ще им бъде отнет лицензът за три месеца, а по-късно и отменен. Не се конкретизира какви стандарти RTUK очаква.

Според експерти регулацията позволява на RTUK да цензурира интернет съдържание, а също така блокиране на платформи като Netflix и онлайн медии, които предават от чужбина. Някои определят този ход като "най-голямата крачка в историята на турската цензура".