Непризнаването на еднополовите бракове в Япония е противоконституционно, постанови японски съд, информира АФП.

Това е първо ключово решение по казуса, приветствано от активисти.

Повече от десет еднополови двойки внесоха жалби в районни съдилища в Япония през 2019 г. с искане да се признае еднополовият брак. Япония е единствената държава от Г-7, която все още не е признала съюза.

При първото решение по жалбите съд в Сапоро отхвърли искане да се изплати по 1 милион йени (9000 щатски долара) обезщетение на човек на ищците, които твърдят, че са им отказани същите права, на които се радват хетеросексуалните двойки.

Но в съдебното решение се подчертава, че непризнаването на еднополовите бракове е в нарушение на Член 14 от Конституцията, който гласи, че "всички хора са равни пред закона".

Съдът обаче обяви, че няма да подкрепи иска за нанесени щети, тъй като може да затрудни депутатите при прокарване на законодателство по въпроса.

В Конституцията на Япония се казва, че "бракът трябва да бъде само по взаимно съгласие на двата пола". Според правителството това означава, че еднополовият брак "не е предвиден" в основния закон.

Но адвокати на ищците и други експерти твърдят, че нищо не се споменава в основния закон, което да забранява еднополовите бракове. Те твърдят, че езикът в Конституцията от 1947 г. само означава да се гарантира равенство между съпрузите и да се предотврати принудителен брак.

Според вестник "Майничи Шимбун" в момента има 14 двойки, включително три, които са свързани със съдебния случай в Сапоро, които са внесли искове по казуса за еднополовите бракове.

Исторически Япония като цяло е толерантна към хомосексуалността, като са документирани случаи със самураи по време на феодалните времена. Но с индустриализирането и модернизирането на Япония в края на XIX век западните предразсъдъци към хомосексуализма започват да навлизат в културата.