Водещ икономически съветник на японския премиер коментира, че Токио трябва да се подготви за "ера без лидерство", тъй като глобалното лидерство на САЩ постепенно изчезва и Япония трябва да разширява други стратегически връзки, като същевременно укрепва своя съюз за сигурност с Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Йошихиде Суга не се забави, за да поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за победата на изборите миналата седмица над Доналд Тръмп, въпреки отказа на последния да отстъпи, заявявайки, че иска да укрепи асъюза и да осигури мир и просперитет в Индо -Тихия регион.

Но притесненията за вътрешния завой на САЩ се споменават в Япония от години, засилвайки се вследствие на нарастващата военна и икономическа увереност на Китай и продължавайки по време на президентството на Тръмп, въпреки сравнително топлите връзки между Тръмп и предшественика на Суга, Шиндзо Абе.

За съветника на Суга Такеши Нинами, главен изпълнителен директор на гиганта Suntory Holdings Ltd, обещанията на Байдън да възстанови връзките на САЩ с международни институции и съюзници са добре дошли.

Но Нинами очаква влиянието на САЩ да продължи да намалява спрямо Китай, тъй като Байдън се сблъсква с дълбоки вътрешни разделения в Америка след изборите, така че Япония трябва да разшири своя натиск за множество партньорства.

"Трябва да поставим отпечатък в страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) и Индия", каза той в интервю за "Ройтерс", като в същото време "трябва да проучим по-нататъшните отношения със САЩ в пространството за сигурност".

В отделно изявление, публикувано скоро след изборна победа на Байдън, Нинами каза: "Вярвам, че е неизбежно глобалното лидерство на САЩ да изчезне в дългосрочен план". "Япония трябва да продължи да задълбочава американо-японския съюз, но в същото време да установи отношенията си със света, за да се подготви за ера без лидер", каза Нинами.

Притесненията относно намаляващото влияние на САЩ в световен мащаб не са нови, но бившият дипломат Кунихико Мияке, съветник по външната политика на Суга, се съгласи, че Байдън не може да "избяга" от тенденцията към американски "неоизолационизъм".

"Нормалността се завръща във Вашингтон и ние го приветстваме, но всичко е относително и се нуждаем от повече съмишленици, не само САЩ, но и други съседи в индо-тихоокеанския регион", каза Мияке.

В ясен знак за целта на Япония да разшири мрежата си от стратегически връзки, първото задгранично пътуване на Суга след встъпването му в длъжност през септември бе във Виетнам и Индонезия, където той постигна споразумения за укрепване на отбранителните връзки.

Това последва домакинството в Токио на групата САЩ, Австралия, Япония и Индия, които поддръжниците виждат като опора срещу влиянието на Пекин. Китай заклейми групата Quad като "мини-НАТО", насочена срещу КНР.

Япония трябва да балансира своите дълбоки икономически връзки с Китай със своите притеснения относно военните способности на Пекин и притесненията по въпроси като киберсигурността и защитата на интелектуалната собственост, които споделя с Вашингтон.

"Ястреби" от Либерално-демократическата партия на Суга (LDP) искат по-строга позиция по отношение на Китай, но източник от правителството каза, че Суга, новак в областта на външната политика, все още действа по свой начин.

Някои консерватори в Япония се притесняват, че Байдън може да приеме по-мека линия към Пекин, отколкото Тръмп, но други очакват малка съществена промяна.

"Начинът, по който САЩ описват Китай (при Байдън), може да се промени, но общата посока е една и съща - да превърнем Китай в отговорен партньор и конкурент", каза източник от японското правителство, говорейки при условие за анонимност.

Япония укрепва коалицията със САЩ

Япония укрепва коалицията със САЩ

Готви се визита в Белия дом