Стотици кандидати излязоха на улицата след официалното започване на 12-дневната предизборна кампания в Япония преди изборите за парламент на 22 октомври, съобщава АП.

Японците ще гласуват за долна камара - 465 места. Управляващата партия на премиера Шиндзо Абе е изправена пред сериозни предизвикателства, тъй като опозиционните сили се прегрупират, отбелязва медията.

Абе обявява предсрочни избори в Япония

Абе обявява предсрочни избори в Япония

Управляващата партия на японския премиер Шиндзо Абе комфортно води

Абе обеща партията му да донесе стабилност в страната, по-твърд отговор срещу Северна Корея, а също така реформа в социалното осигуряване, за да се облекчи тежестта върху по-младите поколения в бързо застаряващото японско общество.

"Трябва да останем непоколебими. Това са политики, а не шум и лозунги, които могат да разкрият бъдещето", каза Абе.

Абе управлява страната от 2012 г.

Според експерти премиерът ще се опита да затвърди управлението си със свикването на предсрочни избори на фона на неподготвената опозиция.

Либералнодемократическата партия на Абе и коалиционните им партньори Комейто се очаква да спечелят мнозинство, докато новата консервативна група, Партия на надеждата, водена от губернатора на Токио Юрико Койке и Конституционна демократическа партия на Япония, се очаква да отнеме някой глас в повече. Двете нови групи са създадени при разцепването на Демократическата партия.

Лидерът на опозиционната партия Конституционна демократическа партия на Япония Юйкио Едано предупреди, че близо 5-годишната пробизнес политика на премиера Абе е довела до социално разделение на Япония.