Баската националистическа партия ще гласува против испанския премиер Мариано Рахой на вота на недоверие в парламента в петък, съобщават радио "Кадена сер" и телевизия "Ла Сехта", цитирани от "Ройтерс".

Според агенцията при подобно развитие почти със сигурност Рахой ще бъде свален от власт.

От „Сиудаданос” обявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие срещу испанския кабинет

От „Сиудаданос” обявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие срещу испанския кабинет

Това съобщи лидерът на партията Алберт Ривера

Лидерът на социалистите Педро Санчес се нуждае от абсолютно мнозинство от 176 гласа, за да стане новият премиер на Испания. Информация от различни партии показва, че той ще си осигури 180 гласа.

Свалянето на Рахой ще предизвика втора политическа криза в Южна Европа, която допълнително ще разклати финансовите пазари след неуспешните опити за формиране на правителство в Италия три месеца след националните избори, коментира "Ройтерс".

Не е ясно дали Рахой ще подаде оставка преди провеждането на гласуването в петък, за да избегне унижението да се превърне в първия испански премиер, изгубил на вот на недоверие. Рахой не присъства на дебата днес следобед.

Рахой изключи предсрочни избори в Испания

Рахой изключи предсрочни избори в Испания

Социалистите внесоха вот на недоверие

Ако той все пак реши да се оттегли, предложението автоматично отпада и правителството на Народната партия ще управлява временно до встъпването в длъжност на новия премиер, което може да отнеме няколко седмици или месеци.

Ако гласуването се проведе и Рахой изгуби, Санчес незабавно ще стане премиер на Испания.

Според АП Баската националистическа партия държи пет места, но те се разглеждат като ключови от Санчес в долната камара на испанския парламент (350 места).

Днес Санчес поиска оставката на Рахой.

Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция

Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция

Правителството на Испания е признато за виновно в корупция

"Напуснете, господин Рахой, и всичко ще приключи", каза лидерът на социалистите в началото на двудневния дебат.

Социалистите внесоха предложение за вот на недоверие, след като миналата седмица съд осъди дузина хора на затвор за корупция, които са свързани с управляващата консервативна Народна партия.