Една среща на върха промени настроенията в една държава.

Историческата среща между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун в петък накара 78% от южнокорейците да отговорят в социологическо проучване на Korea Research Center тази седмица, че се доверяват на севернокорейския лидер, информира "Блумбърг".

До дни ясни детайлите около срещата Тръмп-Ким

До дни ясни детайлите около срещата Тръмп-Ким

Очаква се до месец тя да е факт

Регистрирана е изключително голяма промяна в нагласите в Южна Корея, тъй като само преди месец и половина проучване на Gallup Korea показа, че само 10% от южнокорейците се доверяват на Ким.

Срещата на върха беше изпълнена с безпрецедентни сцени: Ким Чен-ун стъпи на южнокорейска земя; разхожда се по границата ръка за ръка с Мун Дже-ин; проведоха 30-минутен разговор в гората пред телевизионни камери; първа пресконференция на Ким Чен-ун пред журналисти и показаното от лидера на КНДР чувство за хумор и отношение към южнокорейския президент, който е с цели 30 г. по-възрастен от него.

Освен това двамата лидери се подписаха под декларация с обещание да прекратят Корейската война и КНДР да изостави ядрените оръжия.

Повече от 35% от анкетираните в проучването, направено за националната медия MBC, отбелязват, че най-голямото постижение е обещанието Корейски полуостров без ядрени оръжия. Близо 30% от респондентите изразяват мнение, че предложението на Ким Чен-ун президентът на Южна Корея да стъпи за секунди на севернокорейска земя е най-впечатляващото нещо от срещата.

86% от анкетираните одобряват работата на Мун.

Междувременно източник заяви пред СиЕнЕн, че Ким Чен-ун се е съгласил да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в демилитаризираната зона, която разделя КНДР от Южна Корея. Източникът поясни, че по време на срещата в петък Мун Дже-ин е убедил Ким да се срещне с Тръмп в Дома на мира в Панмунджом. Подчертава се, че има голяма вероятност разговорите да се проведат в демилитаризираната зона, тъй като условията вече са подготвени.

Източникът разкри, че някои събития може да се проведат в северната страна на зоната. Срещата се планира за май или юни.

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

След преговори със САЩ и Китай