Годишната консумация на сандвичи в Обединеното кралство произвежда въглероден диоксид колкото 9 милиона коли, сочи изследване публикувано тази седмица, съобщава Daily Sabah.

Около 11.5 милиарда сандвичи са консумирани всяка година във Великобритания. Половината от тях са домашни, а другата половина купешки, сочат данни на Британсата сандвич асоциация.

Това годишно потребление генерира средно 9,5 милиона тона CO2 еквивалент, на което е годишната експлоатация на 8,6 милиона автомобила, обясни Адиса Азапагич, професор в университета в Манчестър.

Изследователите са проучили въглеродния отпечатък от 40 различни пълнежа, като се отчита целия жизнен цикъл на сандвичите, включително производството на съставките, опаковките, хладилните и хранителни отпадъци.

Установено е, че най-популярните сандвичи, съдържащи свинско месо (бекон, шунка или наденица), са с най-голямо отпечатък, следвани от видовете, съдържащи сирене или скариди.

Най-много въглерод пък имало в закупената от магазина "целодневна закуска", включваща яйце, бекон и колбаси.

При тези сандвичи се генерират 1,441 грама въглероден диоксид, еквивалентни на емисиите на СО2, произведени при пътуване с кола от 19 километра.

Най-чистият продукт от изследваните е домашната шунка и сирене, като производството, съхранението, опаковането и транспортирането на сандвичи, продавани в магазина, повишават тяхното екологично въздействие.

Изследователите изчисляват, че въглеродният отпечатък на сандвичите може да бъде намален наполовина чрез промяна на рецепти и опаковки, рециклиране на отпадъците и удължаване на техния срок на годност.

"Трябва да променим етикетирането на храната, за да увеличим срока на употреба", каза Азапагич.

Като се има предвид, че сандвичите са основен елемент от британската диета, както и значителният им пазарен дял в хранителния сектор, е важно да се разбере приносът на този сектор за емисиите на парникови газове, добави тя.