Ваксина против новия коронавирус може да бъде готова до една година при "оптимистичен" сценарий, който се базира на изпитания, които вече са в ход, съобщава Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирана от АФП.

Базираната в Амстердам агенция на ЕС също омаловажи опасенията на Световната здравна организация (СЗО), че вирусът може никога да не изчезне. Агенцията коментира, че ще бъде "изненадана", ако в крайна сметка не бъде създадена ваксина.

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

След 5 г. може да имаме контрол върху ситуацията...

"Ние можем да видим възможността, ако всичко върви по план, някои от ваксините да бъдат готови за одобрение до една година отсега", обяви Марко Кавалери, шефът на отдела за ваксините към агенцията.

"Това са само прогнози, основани на това, което виждаме. Но отново трябва да подчертая, че това е най-добрият сценарий, ние не знаем дали всички ваксини, които се разработват, могат да получат разрешение, и могат да изчезнат", добави той.

Стадният имунитет е "опасна" концепция, предупреди СЗО

Стадният имунитет е "опасна" концепция, предупреди СЗО

СЗО подчерта, че се проучват пет "обещаващи" лекарства против коронавирус

"Ние знаем също, че може да има отлагания", изтъкна Кавалери.

ЕМА одобрява лекарствата в 27-те страни членки на ЕС.

Заради пандемията от коронавирус от ЕМА съобщиха, че са ускорили процеса по одобряване на ваксини, който често може да отнеме 10-15 г.

Кавалери обаче е "малко скептичен" относно информация, че ваксина против коронавирус може да бъде готова най-рано през септември.

Бих бил щастлив, ако се докаже, че греша, но нашият опит показва за какъв период се тестват и одобряват ваксини, подчерта експертът. По думите му работата върху лекарства за лечение на пациенти с коронавирус е в по-напреднала фаза и вече са тествани.

ЕМА все още не са одобрили ремдесивир, антивирусен препарат, който при изпитания в САЩ показа, че намалява времето на възстановяване на пациенти с коронавирус, но по-рано тази седмица от агенцията обявиха, че използването му върху заразени с коронавирус от "състрадание" трябва да се разшири.

Агенцията междувременно омаловажи изказването на СЗО, че вирусът "може никога да не изчезне".

Мисля, че е твърде рано да се каже, но ние имаме добра причина да бъдем оптимисти, че някои ваксини ще успеят. Ще бъда изненадан, ако в крайна сметка нямаме никаква ваксина против Covid-19, отговори Кавалери.