Служители по обществено здраве и организации за граждански права призовават политиците да се противопоставят на призивите за ваксинационни паспорти срещу коронавирус в момент, когато много страни обмислят въвеждане на дигитални паспорти или сертификати, пише CNBC.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз са сред тези, които обмислят дали да въведат дигитален паспорт, който ще позволи на гражданите да докажат, че са ваксинирани срещу Covid-19.

Системата може да се използва за пътуване в чужбина, както и за предоставяне на достъп до места като ресторанти и барове.

Смята се, че дигиталният паспорт може да помогне за стимулиране на икономическото възстановяване, докато страните се подготвят за облекчаване на мерките за обществено здраве през следващите седмици. Авиокомпаниите, които са сериозно засегнати от разпространението на вируса миналата година, са сред онези, които призовават правителствата да въведат законодателство, което подкрепя паспортите за коронавирус.

Д-р Дийпти Гурдасани, клиничен епидемиолог от Лондонския университет "Кралица Мери" коментира, че ваксинационните паспорти "могат да бъдат полезни в дългосрочен план, но имам няколко опасения, че те ще бъдат разгледани в този момент, когато мисля, че научните доказателства не ги подкрепят. И има много етични опасения относно тях, които според мен са основателни".

Сред тези научни опасения Гурдасани посочва, че предлаганата защита срещу коронавируса от ваксини е "много далеч" от пълна и "знаем малко за ефективността на ваксините за предотвратяване на инфекция или дори асимптоматично заболяване срещу варианти, циркулиращи в различни страни".

Освен това повечето страни не са ваксинирали достатъчно хора, за да имат имунизирана популация, а Гурдасани предупреди, че система за сертификати, подобна на паспортите за ваксини, ще дискриминира тези популации "още повече".

Президентът на САЩ Джо Байдън, очерта стратегия за пандемията с коронавируса от 200 страници. Планът включва директива за множество правителствени агенции да "оценят осъществимостта" на свързването на поставени дози с международни сертификати за ваксинация и изготвяне на дигитални версии.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също поиска да се обмислят ваксинационни паспорти, докато Европейският съвет също се събира в четвъртък, за да обсъди следващите стъпки от въвеждането и движението на ваксините в ЕС в 27-членния блок.

Международната асоциация за въздушен превоз която представлява около 290 авиокомпании от цял свят, отчита все по-голям брой авиокомпании, които се регистрират за така наречения IATA Travel Pass. Инициативата е предназначена да помогне на пътниците да управляват своите планове за пътуване и да предостави на авиокомпаниите и правителствата доказателство, че са ваксинирани или тествани за Covid-19.

В писмо IATA призовава лидерите на ЕС в четвъртък да одобрят ваксинационните паспорти и да постигнат споразумение "относно решаващата роля на сигурните дигитални решения, като IATA Travel Pass".

Понастоящем СЗО избягва идеята за ваксинационни паспорти. В изявление, публикувано на 28 януари, служители на СЗО твърдят, че понастоящем правителствата не трябва да въвеждат изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания. Но на 15 февруари, специалният пратеник на СЗО по въпросите за COVID-19 Дейвид Набаро обясни, че очаква "някакъв вид" имунизационен паспорт да бъде издаван в бъдеще.

До 600% ръст на резервации отчита Британия заради ваксиниране, сертификати и бъдещи облекчения

До 600% ръст на резервации отчита Британия заради ваксиниране, сертификати и бъдещи облекчения

Британските туристи чакат с нетърпение премахване на 10-дневните карантини

Доклад, публикуван по-рано от The Economist, прогнозира, че по-голямата част от пълнолетното население на напредналите икономики ще бъде ваксинирано до средата на следващата година. За разлика от това този график се простира до началото на 2023 г. за много страни със средни доходи и дори до 2024 г. за някои страни с ниски доходи.

Това подчертава категоричното разделение между страните с високи доходи и държави с ниски доходи, що се отнася до достъпа до ваксини.

"За тези така наречени паспорти твърдят, че ще гарантират, че тези, които могат да докажат, че имат имунитет срещу коронавирус, могат да започнат да се връщат към нормалния живот. Което повдига въпроса - какво се случва с всички останали", коментира Liberty, най-голямата организация за граждански права в Обединеното кралство.

"Разпространиха се безброй предложения за ваксинационни паспорти. Някои предполагат, че използването им ще бъде ограничено до международни пътувания - други са по-малко конкретни. Междувременно се предлагат различни технологии, от QR кодове до приложения или дори физически паспорти", допълват те.

Според тях "едно нещо, което всяко предложение е пропуснало е, че е невъзможно е да въведеш ваксинационни паспорти, които да не водят до нарушаване на човешки права."

Big Brother Watch, базирана в Обединеното кралство група за права и демокрация, също предупреди срещу използването на такива документи, като наред с други въпроси се позова на последиците за неприкосновеността на личния живот и свободното движение.

В доклад, публикуван на 14 февруари от групата Science in Emergencies Tasking към Британското кралско научно дружество - Националната академия на науките на Обединеното кралство, университетски преподаватели очертаха 12 въпроса, които трябва да бъдат решени за да има ваксинационен паспорт.

Те включват: съобразяване с различията между ваксините в тяхната ефективност и промени в ефикасността спрямо нововъзникващите варианти на Covid, да бъдат международно стандартизирани, да бъдат защитени за лични данни, да отговарят на законовите стандарти и да отговарят на етичните стандарти.

"Разбирането за какво може да се използва ваксинационен паспорт е основен въпрос - буквално паспорт ли е, за да се разреши международно пътуване, или може да се използва в страната, за да позволи на притежателите си по-големи свободи", пита професор Мелинда Милс, директор на Центъра за демографски науки Leverhulme в Оксфордския университет.

"Имаме нужда от по-широка дискусия за множеството аспекти на ваксинационния паспорт, от науката за имунитета до поверителността на данните, техническите предизвикателства и етиката и законността на начина, по който може да се използва", допълва Милс.

Меркел: Още е твърде рано за преференциално отношение към ваксинирани

Меркел: Още е твърде рано за преференциално отношение към ваксинирани

Да се ваксинират всички, които искат, да се докаже, че не са заразни и ще се обмислят преференции