Великобритания обяви, че външните министри на държавите от Г-7 ще проведат първата присъствена среща от две години. Разговорите ще се състоят в началото на май, информира АФП.

Обединеното кралство е ротационен председател на групата.

Последната среща на външните министри от Г-7 се проведе в Северозападна Франция през април 2019 г.

Оттогава срещите са в онлайн формат заради коронавируса.

Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб заяви, че са предвидени стриктни мерки, включително всекидневни тестове за коронавирус. Срещата ще се проведе в Лондон от 3 до 5 май.

От ведомството на Рааб описват срещата като "решаваща възможност за съживяване на личната дипломация". Те ще се фокусират върху глобалния отговор срещу пандемията и конкретно за ваксините. Като други теми се посочват достъп на момичетата до образование, климатичните цели и борбата с глада.

Лидерите на държавите от Г-7 се очаква да присъстват на срещата на върха в Югозападна Англия през юни. Миналата година събитието в САЩ бе отменено.

Към външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ ще се присъединят и представителите на ЕС.

Индия, Австралия, Южна Корея, ЮАР и председателят на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) също са поканени.

Великобритания също е домакин на среща на върха за климата на ООН в Глазгоу през ноември. Конференцията бе отменена миналата година заради пандемията.