Външният министър на Армения  Зохраб Мнацаканян подаде оставка в понеделник, предаде "Евронюз".

Тя идва на фона на политическите сътресения от последните дни след мирното споразумение на страната с Азербайджан за прекратяване на боевете в района на Нагорни Карабах, сключено с посредничеството на Русия.

Министерството публично не се съгласи с позицията на премиера Никол Пашинян по време на мирните преговори за Нагорни Карабах.

Пашинян заяви по време на онлайн пресконференция по-рано в понеделник, че е имало предложения за отстъпване на азербайджански региони, контролирани от Армения около Нагорни Карабах и град Шуша, известен сред арменците като Шуши.

Външно министерство обаче опонира, че отстъпване на територии никога не е било на дневен ред.

Припомняме, че бившият ръководител на Националната служба за национална сигурност и настоящ председател на партия "Айреник" (Отечество) - Артур Ванесян, беше задържан в Ереван по подозрение в заговор за убийството на арменския премиер Никол Пашинян и намерение да узурпира властта.

Пашинян обяви стотици изчезнали военни на Армения след войната в Нагорни Карабах

Пашинян обяви стотици изчезнали военни на Армения след войната в Нагорни Карабах

По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници

17 политически сили провеждат митинги и протести от няколко дни. На тях се издигат искания за оставката на Пашинян, обвинявайки го в предателство спрямо Нагорни Карабах.

Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи все още се водят изчезнали в резултат на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах.

"Надяваме се да намерим някои от тях живи. Вчера намерихме ранен войник, който преди това беше обявен за мъртъв", каза Пашинян по време на онлайн пресконференцията.

Той добави, че размяната на затворници ще започне, след като двете страни приключат процеса на размяна на телата на всички загинали в бойните действия. Пашинян изрази надежда, че в Армения ще бъде обявен ден на национален траур след приключване на размяната на тела.

По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби.

2317 арменски войници загинали във войната с Азербайджан за Карабах

2317 арменски войници загинали във войната с Азербайджан за Карабах

Жителите на села в Нагорни Карабах са запалили домовете си преди да напуснат

Конфликтът, продължаващ от десетилетия, ескалира в мащабни сражения на 27 септември, когато Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в артилерийски, ракетни и въздушни удари в Нагорни Карабах, регион с арменско мнозинство, където напрежението продължава от 1988 г. и в крайна сметка доведе до обявяването на независимост на региона на фона на разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Между 1992 и 1994 г. Ереван и Баку водиха жестока война за територията, отнела живота на над 30 000 души, като също така бяха разселени най-малко 1,1 милиона души. Оттогава хиляди други са убити при честите разгаряния на конфликта.