Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи остават изчезнали в резултат на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах.

"Надяваме се да намерим някои от тях живи. Вчера намерихме ранен войник, който преди това беше обявен за мъртъв", каза Пашинян по време на онлайн пресконференция, цитиран от руските медии.

2317 арменски войници загинали във войната с Азербайджан за Карабах

2317 арменски войници загинали във войната с Азербайджан за Карабах

Жителите на села в Нагорни Карабах са запалили домовете си преди да напуснат

Той добави, че размяната на затворници ще започне, след като двете страни приключат процеса на размяна на телата на всички загинали в бойните действия. Пашинян изрази надежда, че в Армения ще бъде обявен ден на национален траур след приключване на размяната на тела.

По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби.

Изявлението на Пашинян идва няколко дни след като той се съгласи да изтегли арменските сили от Нагорни Карабах, както и да предаде редица територии на Азербайджан, в съответствие с мирното споразумение между Баку и Ереван, постигнато с посредничеството на Русия, което влезе в сила на 10 ноември.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Съгласно споразумението Азербайджан и Армения ще спрат на сегашните си позиции и ще разменят затворници, а почти 2000 руски миротворци ще бъдат разположени в Нагорни Карабах. Русия вече е изпратила над 1100 мироопазващи сили в региона, заедно с 1 168 броя военно и помощно оборудване.

В събота командващият руския мироопазващ контингент Рустам Мурадов увери, че Армения и Азербайджан се придържат към примирието в Нагорни Карабах и че ситуацията в разтърсената от войната област се стабилизира.

Конфликтът, продължаващ от десетилетия, ескалира в мащабни сражения на 27 септември, когато Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в артилерийски, ракетни и въздушни удари в Нагорни Карабах, регион с арменско мнозинство, където напрежението продължава от 1988 г. и в крайна сметка доведе до обявяването на независимост на региона на фона на разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Между 1992 и 1994 г. Ереван и Баку водиха жестока война за територията, отнела живота на над 30 000 души, като също така бяха разселени най-малко 1,1 милиона души. Оттогава хиляди други са убити при честите разгаряния на конфликта.

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Победата била "блестяща"