Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас няма да присъства на предстоящата конференция за мира и сигурността в Близкия изток във Варшава, съобщава ДПА.

Международната среща е организирана от Полша и САЩ. Тя се разглежда като антииранска конференция.

Говорител на външното министерство на Германия обяви, че Маас няма да участва на конференцията. Представителят добави, че Берлин ще бъде представляван от Нийлс Анен, високопоставен представител на ведомство.

Няколко външни министри на западноевропейски държави се очаква да пропуснат спорната конференция, която ще се състои на 13 и 14 февруари. Техеран алармира, че конференцията е антииранска, което се опровергава от представители на американското правителство.

Шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерини няма да присъства заради запълнен график. Според полското правителство Русия няма да изпрати представител.

Междувременно палестинците, цитирани от АП, призоваха арабите да бойкотират конференцията в Полша.

Външният министър на Палестина Риад Малки призова арабските държави да бойкотират разговорите или да изпратят представители на по-ниско ниво.

Саудитска Арабия и ОАЕ ще изпратят външните си министри. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще присъства на конференцията.

Малки коментира, че палестинците "разглеждат конференцията във Варшава като заговор срещу палестинската кауза".