Вануату отрече, че планира да позволи Китай да открие военна база на територията на островната държава, информира АФП.

Островната държава в югозападната част на Тихия океан направи коментара след разпространена информация, че Пекин желае да открие база, което обезпокои Австралия и Нова Зеландия.

Вестник Sydney Morning Herald писа, че искането на Китай към тихоокеанската държава потенциално може да наруши стратегическия баланс в региона.

Пекин агресивно се опитва да разшири военното си влияние в региона, установявайки тесни контакти с държави, на които предлага пари за развитие.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на множество източници, че военната амбиция на Пекин във Вануату първоначално може да бъде осъществена със споразумение за достъп, което ще позволява на китайски военноморски кораби да акостират за презареждане.

Това споразумение може да бъде надградено, допълва изданието.

Службите в Австралия, Нова Зеландия и САЩ са обезпокоени от растящото влияние на Китай.

Но външният министър на Вануату Ралф Регенвану гневно отхвърли информацията.

Никой от правителството на Вануату никога не е разговарял за китайска военна база във Вануату, каза той пред радио ABC.

"Ние сме необвързана страна. Не сме заинтересовани от милитаризация, изобщо не се интересуваме от военна база в страната", подчерта министърът.

Австралийският външен министър Джулия Бишъп, която пътува до острова с британския принц Чарлз през миналата седмица, заяви по-рано, че е уверена в силните отношения на Канбера с Порт Вила.

Към момента Китай има само една военна база извън територията си и тя е в Джибути.

Според австралийски институт Китай е предоставил 1,78 милиарда долара помощ, включително заеми, на тихоокеански държави между 2006 и 2016 г.