Въпреки че не успя да реализира надеждите на Кремъл за нова ера в отношенията между САЩ и Русия, президентът Доналд Тръмп все още е предпочитаният кандидат на Москва на американските избори пред Джо Байдън, твърдят анализатори, пише АФП.

Русия възлагаше големи надежди на Тръмп, когато беше избран през 2016 г., в момент, когато отношенията й със Запада бързо се влошаваха при Барак Обама.

Според американското разузнаване Москва стига дотам, че засилва кампанията на Тръмп, по-специално като предприе хакерски атаки срещу Демократическата партия.

А в сряда американският директор на националното разузнаване обвини Русия и Иран, че са получили информация за избирателите в САЩ и са предприели действия, за да повлияят на общественото мнение при гласуването през следващия месец - обвиненията, които Кремъл отхвърли като "напълно безпочвени".

На среща на върха с президента Владимир Путин в Хелзинки през 2018 г. Тръмп отрече категорично намеса на руснаците в изборите, казвайки: "Не виждам причина за това" от Москва.

Но Тръмп "не беше президент, който да преодолее безизходицата в руско-американските отношения", каза Мария Липман от изследователския център Ponars Eurasia.

Байдън: Русия се опитва да разруши съюзите на САЩ

Байдън: Русия се опитва да разруши съюзите на САЩ

Определя Русия като основна заплаха за страната му...

Въпросът за намесата на Русия не само се очертава винаги над президентството на Тръмп, но и двете страни натрупаха разногласия по няколко глобални въпроса.

Вашингтон засили военното си разполагане в Сирия след напрежение с Русия, която е основният защитник на режима на президента Башар Асад.

Съединените щати също се оттеглиха от две големи международни споразумения - ядрената сделка с Иран и договорът за открито небе - и се оттеглиха от централното споразумение за контрол на въоръженията с Русия, Договора за ядрените сили със среден обсег (INF).

Освен това Вашингтон наложи санкции на компании, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток 2", съвместно предприятие между Русия и Германия, и засили санкциите, насочени към съюзници на Москва, включително Венецуела и бившата съветска република Беларус.

Отравянето през 2018 г. на бившия разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания доведе до най-голямото взаимно експулсиране на руски и американски дипломати след Студената война.

По време на срещата на върха в Хелзинки Путин призна, че е "искал" Тръмп да спечели изборите през 2016 г.

Но в интервю за руската телевизия в началото на октомври Путин се оплака, че с администрацията на Тръмп Русия е била обект на санкции 46 пъти.

Това включва налагането на нови санкции или разширяването на вече съществуващи мерки.

"Трябва да гледате обективно на нещата," каза той, "намеренията, за които президентът Тръмп говори по-рано, не са се сбъднали".

Анализаторите обаче предупреждават, че Москва може да се изправи срещу още по-строги мерки при управлението на Байдън.

"След обичайната реторика на демократите, която всички чуха през последните четири години, би било логично да поискат по-строги санкции", каза Александър Баунов от Центъра Карнеги в Москва.

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

САЩ се готвят за епоха на конкуренция между велики сили, а тайното оръжие са приятелите

В знак обаче, че Москва може да се подготви за евентуална победа на Байдън, Путин неочаквано отдаде почит на Демократическата партия, която според него споделя същите леви ценности, с които е израснал като член на комунистическата партия в СССР.

Той дори похвали "кандидата Байдън", защото той подкрепя удължаването на ядрения договор.

Анализаторът Александър Шумилин от Руската академия на науките определи коментарите като опортюнистични.

"Видя, че той (Байдън) има по-добри изгледи според анкети", каза Шумилин. Но за Шумилин, Т остава предпочитаният кандидат на Кремъл, тъй като президентът на САЩ показа, че "не е готов да засили санкциите и дори се опита да ги смекчи".

Тръмп не е единственият фактор. Американският конгрес - където демократите имат мнозинство - също затруднява живота на Кремъл, като налага санкции.

В крайна сметка "Тръмп или Байдън - не мисля, че има благоприятна перспектива за Русия", каза Липман.

Това се повтаря от външния министър Сергей Лавров в интервю за рускоезичния телевизионен канал RTVI: "Ние осъзнаваме, че няма да има големи промени в настоящите ни отношения нито с демократите, нито с републиканците".

Москва може да се възползва от политическа криза в САЩ, например в случай, че Тръмп откаже да приеме резултата, нещо, което той многократно е предизвиквал.

Този сценарий беше споменат и от Лавров. "Не бихме искали да видим такава водеща световна сила, каквато е САЩ, да изпадне в дълбока криза, ако се добавят нови смущения към настоящите прояви на насилие и расизъм", каза той.

За Липман "хаосът след изборите" е много привлекателен за Кремъл. "САЩ ще бъдат съсредоточени върху собствените си дела, а не върху Русия. И (Москва) ще се възползва от това".

На американците им трябва самочувствие, руснаците не са под всяко легло

На американците им трябва самочувствие, руснаците не са под всяко легло

Фамилии на могъщи политици, възползващи се от връзки не е руска измислица - това е американски ябълков пай