Убийството на Джордж Флойд и последвалите безредици в САЩ са в резултат на "липса на морално лидерство", обяви премиерът на Ирландия Лео Варадкар, цитиран от АФП.

Коментарът очевидно е насочен към президента на САЩ Доналд Тръмп, който заплашва да хвърли армията за потушаване на протестите.

Протестите в САЩ остават масови, но по-мирни, задържани са 10 000 души

Протестите в САЩ остават масови, но по-мирни, задържани са 10 000 души

Протестиращ: Няма да изтрият толкова лесно 400-годишна болка

"През последните дни светът гледа с ужас събитията след убийството на Джордж Флойд", каза ирландският министър-председател пред парламента на страната.

"Ние сме свидетели на липсата на морално лидерство", подчерта той и добави, че американците имат право да се ядосани заради липсата на справедливост.

Ирландия и САЩ традиционно са силни съюзници.

Протестите в САЩ започнаха миналата седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни. Вчера стана ясно Шовин получава по-тежко обвинение - в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен.