Протестите в градове в САЩ за осъждане на расизма и злоупотребите на полицията остават големи, но са по-мирни в навечерието на помена за Джордж Флойд, съобщава АП.

По-спокойните протести са в същия ден, когато прокурорите повдигнаха обвинения на още трима полицаи и повдигнаха ново, по-строго обвинение срещу полицая, отговорен за смъртта на Флойд.

Този ход на прокуратурата сложи точка в безпрецедентна седмица в съвременната американска история, в която до голяма степен се проведоха мирни протести, но бяха разтърсени от насилие, включително смъртоносни нападения срещу офицери, кражби и палежи на някои места.

В цялата страна повече от 10 000 души са арестувани във връзка с протестите, показва проучване на "Асошиейтед прес". Съобщава се за повече от дузина смъртни случаи, въпреки че обстоятелствата в много случаи все още се изясняват.

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Трима негови колеги също са с обвинения...

Протестите все са големи, но до голяма степен мирни в Калифорния, където звездите на НБА Стеф Къри и Клай Томпсън вървяха с протестиращите в Оукланд.

Някои демонстранти легнаха, за да покажат колко време един бял полицай натиска с коляно врата на Флойд, докато той се моли за въздух. 

Първият от трите помена е планиран в четвъртък следобед в Минеаполис на служба, където ще говорят преподобният Ал Шарптън, лидер за граждански права и адвокатът на семейството Бен Кръмп.

Стотици протестиращи бяха в парк "Вашингтон Скуеър парк" в Ню Йорк, когато бяха обявени обвиненията.

"Това не е достатъчно", заяви протестиращият Джонатан Ролдан, като настоява, че на всички четирима полицаи е трябвало да бъдат повдигнати обвинения от самото начало. "В момента все още протестираме, защото не е достатъчно те да бъдат затворени. Трябва да има системни промени."

Но настроението в Ню Йорк се помрачи по-късно през деня, след като полицейски служител в патрул против грабежи бе намушкан от засада в шията. Това предизвика сблъсък, в който други двама полицаи получиха огнестрелни рани.

В същото време, президентът Доналд Тръмп настоя управляващите нацията да предприемат твърда позиция срещу насилието.

След посещение в Белия дом, Еспър отменя изтеглянето на армията от Вашингтон

След посещение в Белия дом, Еспър отменя изтеглянето на армията от Вашингтон

Тръмп и него обвинява в слабост, 82-а въздушно-десантна дивизия остава в готовност

Надмощие на силите за сигурност - включително офицери от екипа за спасяване на заложници на ФБР, секретните служби, отделът за борба с наркотиците, Бюрото на затворите и според високопоставен служител по отбраната поне 2200 военнослужещи от Националната гвардия - бяха в готовност, докато хиляди мирно протестираха във Вашингтон.

Военни превозни средства бяха паркирани на улици близо до Белия дом, а голямо количество агенции следеше от въздуха. Самолет на ФБР, разузнавателен самолет на армията и хеликоптер на полицията обикаляха над протестиращите.

Демонстрантите скандираха "Никъде няма да ходим", нямаше признаци на конфронтации.

30-годишният протестиращ Джейд Джоунс заяви, че демонстрациите ще продължат, въпреки новите обвинения. "Това е най-малкото, което можеха да направят", заяви Джоунс, който от дни присъства на протестите във Вашингтон.

Няма да изтрият толкова лесно 400-годишна болка, допълва той.

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

Протестират срещу расизма