Американският министър на отбраната Марк Еспър отмени изтеглянето на военните от районите в близост до американската столица, които са разположени там за евентуална помощ в поддържане на реда, съобщава АП, позовавайки се на министъра на армията (сухопътните войски на САЩ) Райън Маккарти.

По-рано бе съобщено, че е започнало изтегляне, като се очакваше около 200 военнослужещи да се върнат в Северна Каролина в рамките на 24 часа, а останалите да бъдат изтеглени към базите през следващите дни.

Според новите данни Еспър, след като посещава Белия дом, нарежда да спре се изтеглянето на военнослужещи.

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пострадали са и трима полицаи от български произход

Преди това той заяви, че е против военните да бъдат използвани за потушаване на безредиците, което ядоса Тръмп, който подчерта, че допуска такава възможност.

Промяната засилва объркването относно заплахата на президента да се позове на "Закона за въстанията" за протестите след смъртта на Флойд в Минеаполис.

Тръмп определя изявлението на Еспър като "слабост". Прессекретарят Кейли Макенани заяви, че президентът все още е готов да разположи федерални войски, въпреки коментарите на Еспър.

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Не подкрепям задействане на Insurrection Act

"Ако е необходимо, той ще ги използва", каза тя. "Но в този момент той разчита да контролира улиците с Националната гвардия. Работи се с голям ефект."

АП отбелязва, че американските военни все още не са участвали в потушаването на безредиците във Вашингтон, въпреки че тази възможност е обсъдена.

По-рано тази седмица приблизително 1,3 хиляди военнослужещи пристигнаха в столичния район на Колумбия. Около 1,7 хиляди военнослужещи от Националната гвардия на САЩ от Индиана, Тенеси и Южна Каролина също бяха изпратени във Вашингтон и неговите предградия.

Войници от 82-а въздушно-десантна дивизия остават в режим на готовност в Съвместна база Андрюс в Мериленд и Форт Белвоар във Вирджиния извън Вашингтон.

Предшественикът на Еспър, пенсионираният генерал Джим Матис, който подаде оставка през декември 2018 г. поради разочарование от политиките на Тръмп, публикува критика към Тръмп, сочейки и Еспър, но без да го назовава по име.

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Матис обвини Тръмп в злоупотреба с власт, разединение и липса на лидерство