Бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис осъди действия на президента Доналд Тръмп, обвинявайки го в разпалване на разединение и злоупотреба с власт, съобщава БиБиСи.

В един от редките си публични коментари Матис заяви, че президентът се стреми да "разедини" американския народ и не е успял да осигури "зряло лидерство".

Той каза, че е "ядосан и ужасен" от това, как Тръмп се справя с последните протести.

В отговор президентът определи Матис като "надценен генерал" и каза, че се радва, че е напуснал поста.

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Не подкрепям задействане на Insurrection Act

Матис подаде оставка през 2018 г., след като Тръмп реши да изтегли американските войски от Сирия.

Оттогава той остава предимно мълчалив, докато неговото изобличение на администрацията на Тръмп не бе публикувано в списание The Atlantic в сряда.

В отговор на новите критики, Тръмп пусна серия от туитове, в които твърди, че е уволнил Матис.

"Не харесвах неговия стил на "лидерство" или много други неща за него и много други са съгласни. Радвам се, че го няма", пише той.

"Доналд Тръмп е първият президент през годините на моя живот, който не се опитва да обедини американския народ - дори не се преструва, че се опитва", пише Матис в The Atlantic.

"Вместо това той се опитва да ни разедини. Свидетели сме на последствията от три години на това преднамерено усилие. Свидетели сме на последствията от три години без зряло ръководство."

Матис също се обърна към вълната от антирасистки протести, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в полицейските арести по-рано този месец.

Четирима служители са с повдигнати обвинения във връзка със смъртта на Флойд в Минеаполис на 25 май.

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Полицаят, убил Джордж Флойд, може да получи 40 г. затвор

Трима негови колеги също са с обвинения...

По-голямата част от демонстрациите през последните девет дни бяха мирни, но някои от тях се превърнаха в насилие и в редица градове бяха наложени полицейски часове. "Не трябва да се разсейваме от малък брой нарушители на закона", пише Матис.

"Протестите се определят от десетки хиляди хора на съвестта, които настояват да спазваме ценностите си ... като нация."

Пенсионираният генерал - чието писмо за оставка през декември 2018 г. бе пълно с мълчалива критика към външната политика на президента - също осъди използването на военните в отговор на протестите.

"Никога не съм си и представял, че на армията ... ще бъде разпоредено при каквото и да е обстоятелство да нарушава конституционните права на своите съграждани", допълва той.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

"Милитаризирането на нашия отговор, както станахме свидетели във Вашингтон, създава конфликт между военното и гражданското общество", добави той.

Матис има предвид инцидента по-рано тази седмица, когато мирни протестиращи бяха разпръснати със сълзотворен газ и гумени куршуми от парк в близост до Белия дом.

Тогава Тръмп прекоси парка за снимка в историческа църква, която беше повредена от пожар при протести.

Това предизвика остри критики от страна на висши демократи и религиозни лидери, които обвиниха президента, че агресивно напада демонстрантите с цел да позира за снимки.

В последните си коментари Матис осмива "причудливата фотооперация" и коментира, че предварителното прочистване на парка на демонстранти е "злоупотреба с изпълнителната власт".

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд