Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че няма основания да се задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.) за потушаване на бунтовете в страната след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да задейства закона и да разположи армията за възстановяване на обществения ред след седмица на палежи, грабежи и сблъсъци с полицията.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

"Не подкрепям задействане на Insurrection Act", категоричен Еспър. Според него използването на войници на активна служба в ролята им на правоприлагащ орган трябва да бъде като последен вариант и само при най-неотложната и крайна ситуация. "Ние не сме в една от тези ситуации сега", добави той.

Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-добре подготвена да помогне на гражданските власти и при такива ситуации в подкрепа на полицията, каза Еспър пред журналисти в Пентагона, цитиран от "Гардиън" и Си Ен Ен.

"Казвам го това не само като военен министър, но също и като бивш военнослужещ и бивш член на Националната гвардия", изтъкна министърът.

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд

В понеделник вечерта Тръмп заяви, че войниците от Националната гвардия трябва да "доминират по улиците" или ще задейства Insurrection Act от 1807 г. за изпращане на армията в щатите, които са най-засегнати от протестите.

Военният министър каза, че той и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили са планирали да посетят членове на Националната гвардия, които са били на служба до Белия дом, докато са придружавали Тръмп до църквата "Сейнт Джон" в понеделник.

Но Еспър каза, че пътят, по който са поели до църквата и обратно не им е дал възможност да го направят. Вместо това Еспър и Мили придружиха Тръмп за снимка до църквата, което предизвика скандал.

Еспър обясни, че предварително е бил уведомен, че Тръмп ще посети църквата в понеделник вечерта, но не е знаел, че това посещение ще се превърне във възможност за снимка.

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пентагонът изпрати 1,6 хил. военни край Вашингтон

Пострадали са и трима полицаи от български произход

Шефът на Пентагона нарече убийството на Джордж Флойд "ужасно престъпление" и подчерта, че замесените полицаи трябва да бъдат "подведени под отговорност за убийството му".

Според него "расизмът е реален в САЩ и ние трябва да направим най-доброто от нас, за да го признаем, да се изправим срещу него и да го изкореним".