Върховният съд на Индия нареди да се прекрати горенето на стърнища около Делхи, което е една от основните причини за смъртоносния смог в метрополиса от 20 милиона души, информира АФП.

Съдът мотивира решението си с това, че жителите на столицата "губят ценни години" от живота си, като добави, че "умират хора, това не може да се случва в цивилизована държава".

Ню Делхи бори „газовата камера” с ротационно движение на автомобили

Ню Делхи бори „газовата камера” с ротационно движение на автомобили

Личните автомобили с четни и нечетни номера ще им бъде позволено да се редуват по пътищата от 4 до 15 ноември

Решението е взето след петиции, внесени от активисти.

Върховните съдии наредиха незабавно да се прекрати практиката на фермерите да горят стърнища в щатите около столицата. Горенето на стърнища в страната е незаконно, но много фермери заявяват, че нямат избор. Съдиите предупредиха, че цялата администрация и полицията ще бъде отговорна, ако практиката продължи.

В неделя замърсяването на въздуха в столицата достигна до 1000 микрограма на кубичен метър въздух - най-голямото замърсяване от три години.

Ню Делхи се превърна в газова камера – извънредно положение заради смог

Ню Делхи се превърна в газова камера – извънредно положение заради смог

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал коментира, че щатът се е "превърнал в газова камера заради дима от горящите стърнища в съседните щати".

Според препоръките на Световната здравна организация безопасният максимум е само 25.

Индийските власти отклоняват полети, а в болниците са приели пациенти с респираторни оплаквания.

Според сайта AirVisual Делхи е най-замърсеният въздух в света във вторник. След него са Калкута в Източна Индия и Лахор в Пакистан. Пекин е на шесто място.

В края на миналата седмица Делхи временно забрани строителната дейност, а училищата са затворени до сряда.

Вчера властите въведоха ротационна система за намаляване на трафика.

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал, който нарича града "газова камера", обяви, че първия ден от прилагането на схемата е успешен, тъй като трафикът е бил намален с 1,5 милиона автомобила. 2000 доброволци и повече от 456 полицаи бяха разположени по пътищата. Те са глобили с 4000 рупии (56 долара) 259 нарушители.

Вярва се, че близо половината от замърсяването е в резултат на горенето на стърнища.

14 от 15-те най-замърсени градове в света са в Индия, където един милион души умират от преждевременна смърт всяка година вследствие на смога.