В индийската столица Ню Делхи започна прилагането на ротационна система при използването на леки коли като част от битката с опасните нива на замърсяване на въздуха, информира Би Би Си.

Личните автомобили с четни и нечетни номера ще им бъде позволено да се редуват по пътищата от 4 до 15 ноември, обявиха властите. Системата е въведена през 2016 и 2017 г., но не е ясно дали наистина помага за намаляване на замърсяването.

Ню Делхи се превърна в газова камера – извънредно положение заради смог

Ню Делхи се превърна в газова камера – извънредно положение заради смог

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал коментира, че щатът се е "превърнал в газова камера заради дима от горящите стърнища в съседните щати".

Ако номерът на автомобила завършва на 1,3,5,7 или 9, тези автомобили могат да се движат само на нечетни дати (5,7,9,11,13 и 15 ноември), ако завършва на 0,2,4,6 или 8, могат да се движат автомобили само на четни дати (4,6,8,12 и 14).

Тези ограничения влизат от 08,00 сутринта до 20,00 часа от понеделник до събота, също ще се прилагат и за автомобили, които влизат в столицата. Неделя няма да има ограничения. За разлика от предишни години сега няма да се разрешава движението на автомобили на газ.

Нивата на опасни частици във въздуха - известни като фини прахови частици (PM2.5) - са далеч над препоръчаната норма. Влошеното качество на въздуха поставя милиони хора под риск от респираторни заболявания.

Ню Делхи обещава безплатен транспорт за жените

Ню Делхи обещава безплатен транспорт за жените

Общественият транспорт се възприема като най-безопасния за жените

Здравните власти призоваха хората да останат в домовете си и да не извършват физическа дейност. Училищата са затворени до вторник и вероятно ще бъде удължено до петък, тъй като градът продължава да е обхванат от гъст смог.

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал заяви, че системата за ротационно използване на автомобилите, позната като "нечетен-четен план", ще извади стотици хиляди автомобили от пътя. Тези, които пренебрегват нареждането, ще бъдат глобени с 4000 рупии (56 долара), което е двойно по-висока глоба от предишни години.

Само общественият транспорт, автомобилите със специален режим на придвижване, такситата и моторите няма да бъдат засегнати от забраната. Жени, които пътуват сами, също няма да бъдат обхванати от правилото.

Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 г.

Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 г.

Индийската столица е следвана от столицата на Бангладеш Дака и столицата на Афганистан Кабул

Но има съмнения, че схемата може и да не помогне за намаляване на смога. Подобни мерки в миналото драстично намалиха задръстванията в Делхи, но не оказаха голямо влияние върху нивата на замърсяване на въздуха.

Според експерти емисиите от автомобилите са само един от факторите, които според думите на Кеджривал са превърнали града в "газова камера".

Една от основните причини за високите нива на замърсяване през годините е свързана с фермерите в съседните щати, които горят стърнища, за да изчистят обработваемата площ. Това създава смъртоносен коктейл от частици - въглероден диоксид, азотен диоксид и серен диоксид, подсилено от фойерверките по време на най-големия индийски и хиндуистки празник Дивали миналата седмица. Строителната дейност и индустрията също допринасят за замърсяването на въздуха.

Горенето на стърнища предизвика спор между съседни щати и федерални политици. Кеджривал призова съседните щати Пенджаб и Харяна да се справят с проблема. Това накара федералния министър на околната среда Пракаш Джавадекар да обвини Кеджривал в политизиране на проблема.

Обикновените индийци се надяват на дъжд през следващите дни, но това няма да се случи преди четвъртък.

Според експерти въздухът в Делхи "миреше като горящи листа". Дразни очите и гърлото.

Според официалните замервания нивата на опасните частици във въздуха са далеч по-високи от препоръчаните стойности и седем пъти над тези в китайската столица Пекин, която има подобен проблем през последните години.

Представител от индийското здравно министерство съобщи, че нямат техника за точно измерване на нивата на рекордно замърсяване, което е "катастрофа".

В петък бяха раздадени 5 милиона маски, а местните власти обявиха извънредно положение.

От Световната здравна организация обявиха, че 1/3 от смъртните случаи от удар, рак на белия дроб и сърдечни заболявания са вследствие на замърсяването на въздуха. Мръсният въздух - равносилно на пушене на цигари, пише на сайта на организацията.