Столицата на Индия планира общественият транспорт да стане безплатен за жените. Властите се надяват да подобри безопасността на жените в един от най-големите столични райони в света с висока престъпност на полова основа, информира "Ройтерс".

"Общественият транспорт се възприема като най-безопасния за жените и като се има предвид това, правителството реши...всички автобуси и метрото да станат безплатни за жените", обяви ръководителят на правителството на Делхи Арвинд Кеджривал.

В столицата живеят 26 милиона души, близо половината от тях са жени. Най-много престъпления срещу жени в Индия има точно в Делхи, показва последната статистика на правителството от 2017 г. Престъпленията на полова основа се превърнаха в сериозен политически проблем в Делхи от 2012 г., когато банда изнасили 23-годишна жена, което предизвика многохилядни протести.

Арвинд Кеджривал поясни, че планът за подобряване на безопасността на жените ще бъде въведен в рамките на 2-3 месеца и ще струва 101 милиона долара до края на тази година.

Но опозицията в столицата смята, че това е просто номер преди изборите в началото на 2020 г., тъй като няма достатъчно автобуси в Делхи.

Според експерти това не е дългосрочно решение на проблема, защото столичното управление не изпълнява обещанията си, включително да се поставят охранителни камери и охрана на автобусите.