Конституционният съд на Испания реши в сряда, че строгата блокада миналата година със заповед от страна на правителството при извънредно положение е противоконституционна, съобщава АП.

Решението на съда е в отговор на дело, заведено от крайнодясната партия Vox. Това е разделено решение според кратко изявление на съда. Държавната телевизия TVE коментира, че е шестима магистрати са го подкрепили, а петима са били против.

Макар да остави непокътнати повечето условия на извънредното положение, съдът заяви, че ключовите точки, нареждащи населението да не излиза на улицата, с изключение на кратки пътувания за пазаруване и неизбежни пътувания до работа за работа и други официални дейности, са противоконституционни

В решението се казва, че ограниченията в движението нарушават основните права на гражданите и следователно обявеното е недостатъчно, за да им даде конституционна подкрепа.

Шестимата магистрати заявиха, че е необходимо конкретно извънредно положение, което позволява на правителството да спре основните права.

С разрастваща се пандемия и запълване на болниците правителството на Испания обяви извънредно положение на 14 март 2020 г. Изминаха шест седмици, преди испанците дори да могат да излязат да спортуват, тъй като правителството постепенно облекчи мерките, след като най-лошият момент на пандемията отмина.

След 401 дни: Испания каза "край" на маските на открито

След 401 дни: Испания каза "край" на маските на открито

В полунощ десетки хора се събраха на Пуерта дел Сол, за да отпразнуват отпадането на мярката