Върховният съд на Великобритания постанови, че може да се построи трета писта на летище "Хийтроу", след като правозащитна организация внесе съдебна жалба, информира ДПА.

Движението "Приятели на Земята" предприе правни действия през 2018 г., след като транспортното министерство представи планове за изграждане на трета писта на летището.

Летище "Шарл дьо Гол" измести "Хийтроу" като най-голямото в Европа

Летище "Шарл дьо Гол" измести "Хийтроу" като най-голямото в Европа

Париж е приел 19,27 милиона пътници, а "Хийтроу" - 18,97 милиона

Активистите обвиниха правителството, че не работи по договореното Парижко споразумение за климата, което има за цел държавите да постигнат нулеви емисии през следващите години.

Жалбата бе отхвърлена от британски съд, но подкрепена от апелативния съд, което доведе до изслушването й във Върховния съд.

В съобщение съдия лорд Сейлс заяви, че решението на правителството е законно и не е съгласен с активистите.

Строителството на трета писта на „Хийтроу” е незаконно, постанови британски съд

Строителството на трета писта на „Хийтроу” е незаконно, постанови британски съд

Решението може окончателно да спре проекта за 18 милиарда британски лири, който е блокиран от десетилетия заради спорове и нерешителност. То в същото време е победа за природозащитници

Грета Тунберг разкритикува съдебното решение.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че решението ще нанесе вреда върху качеството на въздуха, шума и възможността на Лондон да постигне нулеви емисии до 2030 г.

Парламентът на Великобритания одобри трета писта на „Хийтроу”

Парламентът на Великобритания одобри трета писта на „Хийтроу”

415 британски депутати срещу 119 гласуваха за строителство на трета писта

Призовавам "Хийтроу" да се откаже от тези вредни планове и да работи с нас за по-чисто и по-зелено възстановяване, призова той.

Компанията, която притежава летището, сега може да подаде документи за издаване на разрешение за започване строителство на пистата, но също е изправено пред още проверки от страна на депутатите.

Според плана новата писта на "Хийтроу" ще бъде отворена през 2028 г.