Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че Анкара няма да промени антитерористичното си законодателство, въпреки че е едно от условията на ЕС, за да получи визова либерализация за турците, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

ЕС ни казва да променим закона за борба с тероризма, за да ни отменят визите. Казва ни го в момент, в който Турция от всички страни е нападана от терористи. Поставяте ни условия, докато разрешавате терористите да поставят палатките си около сградата на Европарламента”, заяви Ердоган, припомняйки инцидента от март месец, когато по време на срещата Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символите на Кюрдската работническа партия, обявена в Турция за терористична.

Ние ще вървим по своя път, вие – по вашия. Договаряйте се с тези, с които можете, обърна се турският президент задочно към Брюксел.

Припомняме, в сряда Европейската комисия препоръча от края на юни визите за турци да отпаднат. Мнозинството страни членки и евродепутати трябва да одобрят препоръката, за да влезе в сила. Но според Комисията Турция все още трябва да прокара ключови реформи за визова либерализация през следващите седмици.

Турция е изпълнила 65 от 72 условия на съюза, за да получи безвизов режим. Именно едно от неизпълнените условия е промяна в антитерористичното законодателство.

Брюксел официално препоръча безвизов режим за Турция и Косово

Брюксел официално препоръча безвизов режим за Турция и Косово

Отпадането на визите трябва да влезе в сила от края на юни.

Турската република трябва да приеме мерки за превенция на корупцията; прокарване на законодателство за защита на личните данни в съответствие със стандартите на ЕС; сключване на споразумение за сътрудничество с Европол; ефективно сътрудничество в областта на правосъдието; ревизиране на законодателството и практиките в областта на борбата срещу тероризма в съответствие с европейските стандарти и други.

Визовата либерализация е част от споразумението между ЕС и Турция за спиране на притока на мигранти към Европа.

В същото време турският президент коментира вътрешнополитическия живот, след като вчера стана ясно, че премиерът Ахмет Давутоглу напуска поста на 22 май.

Давутоглу потвърди, че хвърля оставка на 22 май
Обновена

Давутоглу потвърди, че хвърля оставка на 22 май

Председателството на управляващата Партията на справедливостта

Няма да има дупка между турското управление и последното политическо развитие, и няма да засегне икономиката пряко, изтъкна Ердоган.

Според него реформирането на парламентарната система към президентска трябва да бъде подложено на референдум възможно най-скоро. Той за пореден път повтори, че приемането на нова конституция и създаването на президентска система на управление не е свързано с личните му амбиции.