Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу потвърди, че официално се оттегля от управленския пост на насрочения за 22 май извънреден конгрес, когато министър-председателят няма да търси нов мандат като председател на партията, съобщават световни агенции.

Обявявам, че ще проведем конгрес на 22 май. Не мисля, че ще бъда кандидат на следващия конгрес при сегашните обстоятелства”, обяви министър-председателят.

Отстраняването на Давутоглу е „дворцов преврат”, алармира лидерът на опозицията

Отстраняването на Давутоглу е „дворцов преврат”, алармира лидерът на опозицията

Част от опитите на президента Реджеп Ердоган за по-силна

Все пак турският премиер остави вратата отворена, уточнявайки, че ако има споразумение в рамките на партията да продължи да управлява, той ще се съобрази с него.

По време на обръщение в Анкара той защити постигнатото по време на управлението му, подчертавайки, че е успял да запази целостта на партията и правителството по време на тежък период в страната.

Никой не трябва да се безпокои, защото „силното” правителство ще продължи да действа, каза той.

Давутоглу призова Партията на справедливостта и развитието да избягва разкол, обещавайки, че няма да критикува Ердоган.

Председателството на управляващата Партия на справедливостта и развитието е пряко свързано и с премиерския пост според вътрешните правила на партията.

Давутоглу сдава поста в края на май?
Обновена

Давутоглу сдава поста в края на май?

По време на извънреден конгрес на управляващата партия

Изпълнителният комитет на партията проведе среща и реши на 22 май да се проведе партиен конгрес за избиране на нов лидер на партията, който ще заеме и поста на министър-председател на Турция.

Вчера Давутоглу проведе 90-минутна среща с президента Реджеп Ердоган в президентския дворец заради възникнало през последните месеци напрежение, но двамата не успяха да разрешат конфликта помежду си.

Оттеглянето на премиера допълнително ще укрепи влиянието на Ердоган като неоспорим лидер на страната.

Давутоглу зае поста на министър-председател през август 2014 година, когато Ердоган беше избран за президент на страната.

Очаква се лоялна на турския президент фигура да поеме ръководството на партията и управлението на страната, което допълнително ще консолидира властта на Ердоган.

Смята се, че Давутоглу отдавна не одобрява плановете на Ердоган парламентарната система в Турция да стане президентска след народно допитване.

От 2009 до 2014 година Ахмет Давутоглу служи като външен министър на Турция.

 „Давутоглу се оттегля”, пише всекидневникът Hurriyet. „Нова ера на Партията на справедливостта и развитието”, пък отбелязва Milliyet.

Опозиционният Cumhuriyet пише „Дворцов преврат. На срещата не беше намерено решение и Ердоган сложи точка”.

Според експерти Ердоган вече ще контролира не само армията и парламента, но и премиерският пост.

Смята се, че оттеглянето на Давутоглу ще позволи на Ердоган да се дистанцира от някои провалени политики, които могат да бъдат преписани на министър-председателя.

Като потенциални заместници се разглеждат транспортният министър Бинали Йълдъръм, енергийният министър Берат Албайрак, който е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган, вицепремиерът Ялчин Акдоган, правосъдният министър Бекир Боздаг и вицепредседателят на партията Мехмет Али Шахин.