Американската столица мобилизира Националната гвардия преди планираните протести на поддръжници на президента Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

Последователи на държавния глава планират митинги във вторник и сряда в опит да подхранят недоказаните твърдения на Тръмп, че са му откраднали победата на президентските избори на 3 ноември.

Джорджия решава мнозинството в Сената

Джорджия решава мнозинството в Сената

Рекордни 3 милиона американци са участвали на ранното гласуване

Полицията във Вашингтон постави знаци в центъра на столицата с предупреждение, че носенето на огнестрелно оръжие е незаконно. Шефът на полицията Робърт Конти призова жителите да сигнализират на властите, ако забележат човек с оръжие.

"Има хора, които възнамеряват да дойдат в нашия град въоръжени", обяви Конти.

Енрике Тарио, лидер на крайнодясната група Proud Boys, е арестуван във Вашингтон и обвинен в унищожаване на имущество, което е свързано с предишен протест в подкрепа на Тръмп. Той също е задържан и за незаконно притежание на оръжие.

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Тръмп от Джорджия: Да не допуснем отново да ни откраднат изборите

Оспорвана битка за сената

През последните дни Тръмп многократно насърчава поддръжниците си да организират протести и дори намекна, че самият той може да се включи. През уикенда той излезе с посланието "Ще бъда там. Исторически ден!".

Демонстрациите са планирани да съвпаднат с официалното гласуване в Конгреса на САЩ в сряда, когато ще бъдат преброени гласовете от Избирателната колегия, която потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори.

Новоизбрана конгресменка повдигна въпроса за носенето на огнестрелно оръжие в столицата в неделя. Тя се закани да носи пистолет в Конгреса.

Снимка 512261

Източник: ЕПА

Докато фирмите поставяха дървени плоскости по прозорците в центъра на Вашингтон, кметът Мюриел Боусър поиска Националната гвардия да подпомогне полицията. Боусър призова жителите да стоят далеч от центъра на американската столица и да избягват спречкване с протестиращите.

Байдън от Джорджия: Тръмп не иска да изпълнява президентските си задължения

Байдън от Джорджия: Тръмп не иска да изпълнява президентските си задължения

Нови упреци към Белия дом

340 национални гвардейци ще бъдат мобилизирани за подпомагане на полицията.

Няма да бъдат мобилизирани военнослужещи на активна служба. Също така армията няма да предоставя самолети или разузнаване.