Вашингтон ще използва всички налични средства извън Съвета за сигурност на ООН, за да изолира Северна Корея във връзка с програмата за ядрени оръжия на азиатската държава и ще се противопостави на растящата заплаха за световния ред.

Това заяви посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър на пресконференция в Сеул, цитирана от Ройтерс.

САЩ също ще използват въоръжените си сили, за да сдържат заплахите на КНДР, поясни Пауър, която посети Демилитаризираната зона на границата между двете държави.

Докато резолюциите на Съвета за сигурност са инструмент в кутията с инструменти (...) ние сме готови да използваме всички инструменти в нашия комплект, за да отговорим на тази сериозна заплаха, включително дипломатическия натиск, с който ние мобилизираме по света, за да убедим другите държави да изолират режима”, добави тя.

Визитата на американския посланик в региона, миналата седмица тя посети Токио, идва на фона на призивите за приемане на по-строго санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян.

На 9 септември Северна Корея проведе пети, най-големият до момента, ядрен тест. Южна Корея вярва, че КНДР се подготвя за ново ядрено изпитание.

КНДР подготвя нов ядрен опит?

КНДР подготвя нов ядрен опит?

Северна Корея вече проведе два ядрени теста