Анализ на сателитни снимки на полигон в Северна Корея за ядрени изпитания показва активност във всички три тунелни комплекса, подклаждайки спекулации, че страната се готви за нов ядрен тест преди ключова годишнина следващата седмица, съобщава „Франс прес”.

Северна Корея вече проведе два ядрени теста тази година – януари и септември. Според експерти азиатската държава е способна да проведе съвсем скоро ново ядрено изпитание щом бъде дадена заповед от лидера Ким Чен-ун.

Последните ядрени изпитания и изстрелвания на ракети съвпаднаха със специални политически дати.

Септември тестът беше извършен на годишнината от основаването на държавата КНДР. В понеделник страната ще отбележи 71 години от основаването на Корейската работническа партия.

Специализираният сайт 38 North, който е към Американско-корейския институт в Университета „Джон Хопкинс”, обяви, че сателитни изображения от 1 октомври показват продължаваща дейност на полигона Punggye-ri в североизточната част на страната.

Дейностите на полигона, където на 9 септември беше извършено изпитание, може да са свързани с различни цели, включително събиране на данни след теста или подготовка за нов ядрен тест, допълват от сайта.

ООН наложи редица санкции на Северна Корея от 2006 година насам.

Мощността на взрива на теста през септември беше 10 килотона – почти двойно повече в сравнение с януари.  

Представител на южнокорейското военно министерство обяви пред „Йонхап”, че има вероятност да бъде извършено ново ядрено изпитание на връх годишнината на партията.