Ватиканът за първи път признава съществуването на тайни указания за свещеници, които нарушават обетите си за безбрачие и стават бащи, съобщава "Гардиън".

Отказват да огласят пред обществото за какво става въпрос, тъй като това е вътрешен въпрос. Говорителят на Ватикана Алесандро Гисоти коментира пред "Ню Йорк Таймс", че "основният принцип" на документ от 2017 г. е "защитата на детето".

Документът изисква духовникът, който има дете, да напусне свещеничеството, за да "поеме отговорностите си като родител, като се посвети изключително на детето", коментира Гисоти пред "СиБиЕс нюз", а документът е "за вътрешна употреба... и не е предназначен за публикуване".

Жертви на сексуално насилие от духовници от цял свят се събират в Рим тази седмица, за да проведат бдение и протести пред безпрецедентната среща на високопоставени епископи и други църковни фигури, свикана от папа Франциск.

Броят на децата на свещеници, е неизвестен, въпреки че една група за подкрепа, "Копинг интернешънъл", има 50 000 потребители в 175 страни. Някои деца са резултат от истински отношения, но други са резултат от изнасилване или насилие.

Според Винсент Дойл, син на свещеник и основател на "Копинг интернешънъл", въпросът за духовното потомство е "следващият скандал", с който се сблъсква църквата. "Има деца навсякъде", коментира той пред "Ню Йорк Таймс".

Посланикът на Ватикана във Франция разследван за сексуално посегателство

Посланикът на Ватикана във Франция разследван за сексуално посегателство

Опипвал по задните части млад мъж от кметството в Париж

Комисия, създадена от Франциск, за да се справи с духовно сексуално насилие, има за задача да разгледа, как църквата трябва да отговори на въпроса за потомството на свещениците.

Ирландски епископи са публикували свои собствени указания, като казват, че ако свещеник стане баща, "благосъстоянието на детето му трябва да бъде неговото първо съображение". Документът добавя: "Свещеникът, както всеки нов баща, трябва да се изправи пред отговорностите си - лични, правни, морални и финансови. Като минимум, никой свещеник не трябва да бяга от отговорностите си".

Някои хора твърдят, че католическата църква трябва да оттегли изискването си за свещениците да приемат цял живот обет за безбрачие. Те казват, че това може да бъде фактор в сексуалната злоупотреба и че това възпира хората да не стават свещеници, тъй като много страни изпитват остра липса на свещеници.

Източните католически църкви имат дълга традиция за брак на свещеници и изключенията от правилото за безбрачие са били правени за всеки отделен случай за бивши англикански свещеници, които се обръщат към католицизма.

Миналият месец Франциск коментира, че се противопоставя на каквато и да е обща промяна на вековната традиция. "Лично аз мисля, че безбрачието е подарък за църквата. Бих казал, че не съм съгласен да се позволил опцията за брак", обяснява Франциск.

Изключения може да се разглеждат в "много далечни места", където "липсват свещеници", поради "пасторална необходимост", допълва той.

Папа Франциск призна, че някои духовници изнасилват монахини

Папа Франциск призна, че някои духовници изнасилват монахини

При един случай духовниците са държали монахините като секс робини