Топ френският учен и съветник на френското правителство заяви, че е малко вероятно страната да се нормализира преди есента на следващата година, съобщават "Ройтерс" и "Индипендънт".

Жан-Франсоа Делфрайси коментира, че във Франция има 22 милиона души, които са уязвими и че може да отнеме до месец май, за да бъдат ваксинирани всички, преди ваксината да бъде пусната за други.

"Ваксините са основен източник на надежда, но ако погледнете възможностите за ваксиниране, които ще имаме във Франция и другаде в Европа, ще ни трябва време. Производството на ваксини ще бъде по-бавно от предвиденото преди 15 дни или три седмици."

Твърде вероятно е французите да продължат да се сблъскват с ограничения в ежедневието си, за борба с COVID-19 до есента на 2021 г. В четвъртък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че на 27, 28 и 29 декември започват ваксинациите в целия ЕС.

Разпространението е условно в зависимост от това дали ваксината Pfizer/BioNTech, която бе одобрена от британския регулаторен орган за спешна употреба на 2 декември и регулаторният орган на САЩ за спешна употреба на 11 декември, ще бъде одобрена от регулатора на ЕС.

Ваксината ще бъде обсъдена на среща на 21 декември, докато одобрението на ваксината Moderna трябва да бъде обсъдено следващия месец. В сряда френският премиер Жан Кастекс заяви пред парламента, че кампанията за ваксиниране във Франция може да започне през последната седмица на декември, ако бъде одобрена, а след това ще бъде засилена през януари.

Възрастните хора ще бъдат първите хора на опашката, добави той. Франция регистрира 18 254 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа, което е най-високият дневен брой от 20 ноември. Франция е на пето място в световен мащаб по случаи с над 2,42 милиона до момента.

Макрон с висока температура, кашлица и отпадналост

Макрон с висока температура, кашлица и отпадналост

Макрон се е заразил по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел