Президентът на Франция Еманюел Макрон има кашлица, висока температура и отпадналост. Държавният глава се е самоизолирал в официалната президентска резиденция "Лантерн" във Версай, съобщава кореспондент на "Гардиън" в Париж.

Вчера Елисейският дворец потвърди, че Макрон е с положителна проба за коронавирус.

Премиерът на Испания под карантина заради Макрон

Премиерът на Испания под карантина заради Макрон

Санчес обядва с Макрон в понеделник

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че президентът има "реални симптоми". Той има "кашлица, температура и е много отпаднал", добави Атал.

Главният лекар на Елисейския дворец Жан-Кристоф Перошон, военен медик, който е направил коронавирус теста на президента в четвъртък сутринта, е отседнал близо до Макрон и постоянно следи състоянието му.

Източник заяви пред АФП, че се смята, че Макрон се е заразил по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица, по време на която прекара 20 часа с други европейски лидери, включително на "работна вечеря ...и среднощни преговори".

Еманюел Макрон е с коронавирус
Обновена

Еманюел Макрон е с коронавирус

Макрон си е направил тест "веднага след като се проявили първите симптоми"

42-годишният президент започнал да проявява симптоми в сряда вечерта. Той ще се изолира за седем дни. От Елисейския дворец казаха, че ще продължи да изпълнява задълженията си.

67-годишната му съпруга Бриджит е с негативна проба за коронавирус и се е изолирала в Париж.

Премиерът Жан Кастекс, който е с отрицателен тест, и други френски политици са се изолирали заради контактите си с президента.

Петима европейски лидери, включително на Белгия, Португалия, Люксембург, Испания и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, са се изолирали.