Стотици граждани на Венецуела излязоха по улиците в бедни райони на столицата Каракас тази нощ, за да протестират срещу недостига на свинско, което е традиционна храна по Коледа, съобщава Ройтерс.

Агенцията коментира, че това е последният признак на социално недоволство по време на брутална икономическа криза в страната.

Социалистическото правителство на президента Николас Мадуро обеща да предостави месо на венецуелците в края на четвъртата година на рецесия в страната от ОПЕК, но в много райони обещанието му не се материализира и това допълнително нажежи обстановката.

Местни медии и потребители в "Туитър" разпространиха снимки със стотици протестиращи хора, които горят боклук в Каракас.

На някои места протестите продължиха до четвъртък сутринта, като някои потребители в социалните мрежи ги нарекоха "свинската революция".

Мадуро, който многократно атакува чужди държави за предприетата срещу правителството му "икономическа война", се появи по държавната телевизия и обвини Португалия за недостига на свинско по Коледа.

"Какво се случи със свинското? Те ни саботираха. Мога да посоча една страна - Португалия", атакува той.

През последните дни във Венецуела възникнаха протести и заради прекъсване на електрозахранването, високите цени и намалените хранителни дажби.

Опозицията се заяде с властите.

"Те вероятно ще обвинят Христофор Колумб за хиперинфлацията", обяви опозиционерът Антонио Ледесма.