Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на митинг в Западна Вирджиния, че администрацията му ще въведе 25-процентово мито върху внос на автомобили от Европейския съюз, съобщават световни агенции.

Пред поддръжници американският лидер говори за търговските преговори с ЕС и подчерта "нечестните" търговски пречки, които съюзът е наложил за автомобили от САЩ.

Неравенството на пазара в Европа между американските и европейските коли трябва да бъде поправено с по-високи мита върху европейски автомобили, категоричен Доналд Тръмп.

"Вие не виждате много шевролети в центъра на Берлин", илюстрира американският лидер гледната си точка.

През юни милиардерът заплаши да въведе мита от 20% върху автомобили и автомобилни части от ЕС. Все още се проверява дали това ще е необходимо от гледна точка на националната сигурност. Търговският секретар Уилбър Рос заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че финалният доклад е отложен заради търговските преговори с Канада, Мексико и ЕС.

Вашингтон и Брюксел обтегнаха отношенията по-рано тази година, след като САЩ наложиха мита върху внос на стомана и алуминий от ЕС. Брюксел предприе реципрочни мерки.