Републиканци и демократи в конгреса на САЩ са обединени от възмущение, след като приложението Robinhood и други компании брокери замразиха търговията в отговор на масивния скок на акциите в GameStop и AMC, подхранвани от групи в социалните медии. 

Някои хедж фондове бяха заложили на падането на акциите на тези компании, а произтичащата от тях нестабилност и готовността на Robinhood  да наложи ограничения по начин, който изглежда благоприятстваше големите инвеститори и наказваше по-малките, раздразни демократите и републиканците, съобщава СиБиЕс.

"Напълно съгласен съм", туитна сенаторът републиканец Тед Круз, един от най-консервативните сенатори, в отговор на туит от демократичния представител Александрия Окасио-Кортес, която се скара на Robinhood за решението да "блокира инвеститорите на дребно от закупуване на акции, докато хедж фондовете са свободни да търгуват акциите, както сметнат за добре."

Лидерите на комисиите на Камарата на парламента и Сената, отговорни за надзора на финансовата индустрия, планират да проведат изслушвания, в които се разглеждат решението на Robinhood и обстоятелствата, довели до пазарните промени.

"Трябва да се справим с хедж фондовете, чието неетично поведение пряко е довело до скорошната волатилност на пазара, и трябва да проучим пазара като цяло и как е манипулиран от хедж фондовете и техните финансови партньори, за да се облагодетелстват, докато другите плащат цената", каза Максин Уотърс, председател на Комитета за финансови услуги на Камарата.

Представителят Патрик Макхенри, републиканец в комисията, заяви в изявление, че е помолил Уотърс да свика изслушване.

В Капитол Хил Круз призова за прозрачност и заяви, че законодателите искат да знаят защо Robinhood е спрял търговията с акциите, отстоявани в Reddit от WallStreetBets и други чат стаи.

Умереният републикански сенатор Пат Тоуми нарече замразяването на инвеститорите на дребно "много обезпокоително", но също така изрази опасения за това как ще приключи търговската лудост. "Между другото, това ще свърши зле за повечето, това е балон, който ще се спука и в крайна сметка ще се срине в цената", каза Тоуми.

Председателят на банковия комитет на Сената Шерод Браун също заяви, че планира да проведе изслушване по въпроса. "Американците от години знаят, че системата на Уолстрийт е счупена. Те плащат цената. Време е SEC и Конгресът да накарат икономиката да работи за всички, а не само за Уолстрийт", се казва в изявлението му.

По време на телевизионно интервю в четвъртък сенаторът Елизабет Уорън директно се прицели в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, обвинявайки агенцията, че не е формулирала правилата и е позволила на фондовия пазар да се превърне в "казино". "Имаме нужда от SEC, която ще се засили, която ще въведе някои ясни правила и след това ще бъде готова да наложи тези правила".

Късно в сряда SEC излезе с изявление, в което се казва, че "наблюдава продължаващата волатилност на пазара" и ще работи с регулаторите, за да оцени ситуацията.

В четвъртък по време на брифинга за пресата в Белия дом, прессекретарят Джен Псаки насочи репортерите към изявлението на SEC и отказа да даде допълнителен коментар. В сряда Псаки каза, че членовете на икономическия екип, включително секретарят Джанет Йелън, също наблюдават ситуацията.

В четвъртък вечерта в имейл от Robinhood до потребителите на услугата се казва, че ще позволи "ограничени покупки" на GameStop и AMC ценни книжа в петък.

Въпреки общия им отговор на действията на онлайн търговете, напрежението между политическите партии остана след бунтовете в Капитолия на 6 януари.

"Щастлив съм да работя с републиканците по този въпрос, където има общо мнение, но почти ме убихте преди 3 седмици", написа Окасио-Кортес в туит в отговор на подкрепата на Круз за нейната позиция по отношение на Robinhood.

Междувременно Robinhood Markets Inc. потвърди в петък, че компанията е ограничила търговията с криптовалути в своето приложение за търговия "поради извънредни пазарни условия", свързани с последните нестабилности.

Според CNBC в момента потребителите на Robinhood не могат да правят незабавни депозити за покупки на криптовалути, а използват само средства, вече депозирани в сметките си. Компанията обясни проблема, като каза, че такива депозити могат да отнемат до пет работни дни, за да бъдат одобрени.

"Поради извънредни пазарни условия, временно изключихме моменталната покупателна способност за крипто. Клиентите все още могат да използват уредени средства за закупуване на крипто. Ще продължим да наблюдаваме пазарните условия и да общуваме с нашите клиенти".

Приложението за търговия Robinhood забрани закупуването на частични акции от ценни книжа в петък, включително GameStop, с нов ход, който разгневи инвеститорите на дребно без достатъчно средства за закупуване на цели акции.

"Все още можете да продавате или затваряте частични позиции, но понастоящем не можете да отваряте нови частични позиции. Ако имате повтарящи се инвестиции в тези ценни книжа, те ще бъдат поставени на пауза, докато ограниченията не бъдат премахнати".

Robinhood, приложението, предпочитано от малки инвеститори, иска са възстанови търговията с компании, включително GameStop, след като осигури инжекция от $ 1 млрд. финансиране, съобщава "Гардиън".

Говорител на Robinhood рано в петък описа инжекцията от 1 млрд. долара като "силен знак на доверие", който ще й помогне да "обслужва по-нататък нашите клиенти". Robinhood се свърза и със съществуващи инвеститори, включително Sequoia Capital и Ribbit Capital, относно спешно финансиране, според "Ню Йорк Таймс".

Влад Тенев, съосновател на Robinhood, се обърна към Twitter, за да опровергае теориите, че временната забрана е свързана със защитата на хедж фондовете от по-нататъшни огромни загуби.

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

Шефът на Robinhood Влад Тенев ограничил търговията за защита на фирмата и клиентите

В Конгреса на САЩ искат разследване защо блокира инвеститори на дребно, докато хедж фондове търгуват свободно