Онлайн брокерът Robinhood ограничи търговията с около 13 силно нестабилни акции като GameStop и AMC Entertainment, за да защити компанията и нейните клиенти, заяви главният изпълнителен директор Владимир Тенев, съобщава "Ройтерс".

Приложението, популярно сред младите инвеститори, е в основата на манията за търговия в последните дни, която последва призивите в социалните медии да се купува акции, силно скъсени от хедж фондовете. Ограниченията позволиха на клиентите да продават, но не и да купуват.

"В никакъв случай не сме го направили по указание на който и да е маркет мейкър или хедж фонд ... причината, поради която го направихме, е, че Robinhood като брокерска фирма има много финансови изисквания", каза Тенев по CNBC. "За да защитим фирмата и да защитим нашите клиенти, трябваше да ограничим закупуването на тези акции", каза той и добави, че това е "трудно решение".

По-рано компанията обяви ограниченията и повиши изискванията за марж в публикация в блог, в която се казва, че ограниченото закупуване ще бъде достъпно в петък. Този ход предизвика гнева на клиенти и дори политици.

"Разбираме, че клиентите ни са разстроени, правим каквото можем, за да активираме отново покупката. Искаме да сме ясни в комуникациите, трябваше да излезем малко по-рано."

Представителят на Конгреса на САЩ Александрия Окасио-Кортес критикува решението на платформата за онлайн търговия Robinhood да ограничи търговията на дребно с акции на GameStop и други компании, които през тази седмица отбелязаха драстични печалби, дължащи се на търговията в социални медии.

Тя заяви, че този ход е "неприемлив", добавяйки, че Конгресът трябва да разбере повече за решението на Robinhood "да блокира инвеститорите на дребно да купуват акции, докато хедж фондовете могат свободно да търгуват с акциите, както сметнат за добре".

Тя обясни, че разследването на финансовия комитет не трябва да се ограничава само до Robingood, но "трябва да проучи всички услуги на дребно, които замразяват покупките на акции в хода на потенциалните разследвания - особено тези, които позволяват продажби, но замразяват покупки".

Robinhood сега се опитва да укрепи финансовото си състояние и публичната си репутация след ден на хаос и гняв сред клиентите си, съобщава "Файненшъл таймс".

Компанията е усвоила най-малко няколкостотин милиона долара чрез кредит с банки, водени от JPMorgan, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays и Wells Fargo.

Оттеглянето дойде след като Robinhood и други брокери на дребно ограничиха търговията по-рано в четвъртък в редица компании, чиито цени на акциите се повишиха рязко през последната седмица. След вливането на пари, компанията заяви, че ще позволи възобновяването на търговията с тези ценни книжа на ограничена основа в петък.

"Взехме трудно решение днес да ограничим временно закупуването на определени ценни книжа. Като брокерска фирма имаме много финансови изисквания, включително нетни капиталови задължения на SEC и клирингови депозити. Някои от тези изисквания варират в зависимост от нестабилността на пазарите и могат да бъдат значителни в настоящата среда", заяви компанията. Банкерите на Robinhood отказаха коментар.

Търговската платформа се оказа популярно място за търговци, които се организираха в платформата Reddit, за да купуват акции в компании, включително GameStop, търговец на видео игри, кино верига AMC и BlackBerry, канадската технологична група, с надеждата да нанесат загуби на хедж фондовете които са залагали срещу същите акции.

Решението за ограничаване на търговията доведе до ожесточена реакция от страна на потребителите, съдебен иск, обвиняващ Robinhood  в манипулация на пазара, и призиви на политици да разследват компанията. Той също така предизвика множество онлайн теории на конспирацията.

В опит да ограничи щетите, Владимир Тенев, съосновател на Robinhood, написа в Twitter, че ще "изясни няколко неща", включително нормативните изисквания. "Тези изисквания съществуват за защита на инвеститорите и пазарите и ние се отнасяме сериозно към своите отговорности."

Подобно на съперници като Schwab и ETrade, Robinhood извършва клиринг на сделки в основните клирингови къщи в САЩ, управлявани от Depository Trust&Clearing Corporation за акции и Options Clearing Corporation за опции. Клиринговата къща стои между две страни на сделката, управлявайки риска за пазара, ако едната страна напусне.

Robinhood трябва да разполага с по-голям капитал, тъй като поема риска за извършената сделка. Брокерът също е изправен пред по-високи разходи, ако клиринговата къща повиши марджин изискванията, за да защити своите членове срещу висока волатилност на пазара.

Изявлението на Robinhood, че ще обърне някои от рестрикциите за търговия, предизвика рязък скок на акциите по време на търговията след работно време в Ню Йорк. GameStop се повиши с повече от 50% след спад от 44% в редовните часове. Акциите в AMC и BlackBerry обърнаха половината от загубите си в редовното работно време.

"Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и може да правим корекции, ако е необходимо", обясни компанията.

Citadel Securities, търговската компания, собственост на Кен Грифин, която плаща на Robinhood за поръчки заяви, че "не е инструктирал или по някакъв друг начин е накарал брокерска фирма да спре, преустанови или ограничи търговията или да откаже по друг начин да извършва бизнес".

Citadel, хедж фонд, също притежаван от Грифин, заяви, че "не участва или не е отговорен за решението на брокери на дребно да спрат да търгуват по какъвто и да е начин". По-рано тази седмица Citadel предостави финансиране за спасяване на Melvin Capital, хедж фонд, насочен към търговците на дребно в Reddit.

Тенев заяви, че "мисията на Robinhood да увеличи достъпа до инвестиции" остава приоритет. "Не можем обаче да контролираме светкавичното разпространение на информация и дезинформация, което се случва в социалните медии и за това неимоверно съжалявам за нашите клиенти и персонал."